Erdogan magnificul. Cel mai vizitat loc din Turcia devine moschee. Cândva, a fost catedrală ortodoxă și muzeu

Celebrul muzeu Hagia Sophia din Istanbul – fondat inițial ca o catedrală – a fost transformat din nou într-o moschee. Până în 1453 a fost Catedrala Partiarhiei de la Constantinopol, iar din anul 1935 edificiul a fost muzeu. După ce un tribunal i-a anulat statutul de muzeu, președintele Turciei a anunțat transformarea acesteia în moschee. Această decizie a fost aprig criticată de UNESCO, de lumea creștină și de liderii turcilor seculari, precum scriitorul Orhan Pamuk.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat decizia după ce o instanță a anulat statutul de muzeu al monumentului istoric. Construită acum 1.500 de ani, catedrala creștin-ortodoxă Hagia Sophia a fost transformată în moschee după cucerirea otomană în 1453. În 1934 a devenit muzeu și este acum un patrimoniu mondial Unesco.

Islamistii din Turcia au cerut de mult timp să fie transformată într-o moschee, dar membrii de opoziție laici s-au opus mișcării. Propunerea a determinat critici din partea liderilor religioși și politici din întreaga lume.

Primele rugăciuni vor fi făcute în ziua de 24 iulie

În apărarea deciziei sale, președintele Erdogan a subliniat că țara și-a exercitat dreptul suveran în transformarea ei înapoi în moschee. El a spus într-o conferință de presă că primele rugăciuni musulmane vor avea loc în clădire la 24 iulie. „Ca toate moscheile noastre, ușile Hagiei Sophia vor fi larg deschise pentru localnici și străini, musulmani și non-musulmani”, a adăugat el, informează bbc.com.

O schimbare se apropie de Hagia Sophia, care a rezistat încă din secolul al VI-lea, depășind Imperiul Bizantin și Epoca Otomană. Acum, încă o dată, va fi moschee. Însă oficialii turci spun că emblemele creștine, inclusiv mozaicurile în care apare Maica Domnului care împodobesc cupola sa aurie imensă, nu vor fi eliminate.

A face schimbări la Hagia Sophia este profund simbolic. Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a fost cel care a zis ca aceasta ar trebui să fie muzeu. Președintele Erdogan face acum încă un pas pentru a demonta moștenirea seculară a lui Ataturk și a remodelat Turcia conform viziunii sale. Liderul turc – care se prezintă ca un cuceritor al zilelor moderne – nu își cere scuze pentru schimbare. El spune că oricui nu îi place decizia – și sunt mulți din străinătate care nu sunt de acord – atacă suveranitatea Turciei.

Revendicarea Hagiei Sophia se potrivește bine cu baza sa – conservatorii religioși – și cu naționaliștii turci. Criticii spun că se folosește de această problemă pentru a distrage atenția de la daunele economice produse aici de pandemia Covid19.

Comunitatea internațională îl acuză pe Erdogan, susținând ideea că monumentul aparține umanității

Dar mulți din comunitatea internațională susțin că monumentul aparține umanității – nu Turciei – și ar trebui să rămână neschimbat. Ei spun că a fost o punte de legătură între cele două credințe și un simbol al coexistenței lor de-a lungul veacurilor.

La scurt timp după anunț, primul apel la rugăciune a fost recitat la Hagia Sophia și a fost transmis pe toate canalele de știri din Turcia. Canalele de socializare ale site-ului cultural au fost acum eliminate.

Unesco a declarat că „regretă profund” decizia de a transforma muzeul într-o moschee și a solicitat autorităților turce „să deschidă un dialog fără întârziere”. Organizația a cerut Turciei să nu îi schimbe statutul fără discuții în prealabil.

Șeful Bisericii Ortodoxe de Est a condamnat transformarea, la fel cum a făcut toată Grecia – căminul a numeroase milioane de adepți ortodocși. Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a spus că este o „provocare deschisă lumii civilizate”. „Naționalismul afișat de președintele Erdogan … își duce țara înapoi cu șase secole”, a spus ea într-un comunicat.

Hotărârea judecătorească „confirmă cu adevărat că nu există justiție independentă” în Turcia, a adăugat ea. Dar Consiliul de Stat, instanța administrativă superioară a Turciei, a declarat în decizia sa de vineri: „S-a ajuns la concluzia că soluționarea în acest caz este recunoașterea monumentului ca moschee, iar utilizarea acesteia în afara locașului de rugăciune musulman nu este posibilă în mod legal.”

Mai mult, Consiliul de Stat a susținut că transformarea monumentului în muzeu nu a fost o decizie legală: „Decizia din 1934 care a pus capăt utilizării sale ca moschee și a definit-o ca muzeu nu respectă legile”, au spus aceștia.

Biserica din Rusia, care este cea mai mare comunitate creștin-ortodoxă din lume, și-a exprimat imediat regretul că instanța turcă a ales să transforme edificiul monumental în moschee. Aceasta a spus că decizia ar putea duce la divizii și mai mari.

În timp ce mișcarea este populară în rândul susținătorilor religioși conservatori ai președintelui Erdogan, cel mai cunoscut autor al Turciei, Orhan Pamuk a declarat că decizia va înlătura „mândria” pe care unii turci o aveau de a fi o națiune musulmană laică. „Există milioane de turci seculari ca mine, care plâng împotriva acestei decizii, dar vocile lor nu sunt auzite”, a spus el pentru BBC.

Istoria complexă a Hagiei Sophia a început în anul 537, când împăratul bizantin Justinian a construit uriașa biserică cu vedere la portul Cornului de Aur. Cu cupola sa imensă, se credea că este cea mai mare biserică și clădire din lume. A rămas în mâinile bizantinilor timp de secole, în afară de un scurt moment din 1204, când cruciații au atacat orașul.

În 1453, într-o lovitură devastatoare pentru bizantini, sultanul otoman Mehmed al II-lea a capturat Istanbulul (cunoscut anterior drept Constantinopol), iar cuceritorul victorios a început să facă rugăciunile de vineri în interiorul Hagiei Sophia. Otomanii au transformat curând clădirea într-o moschee, adăugând patru minarete la exterior și acoperind icoanele creștine ornamentate și mozaicurile de aur cu panouri de caligrafie religioasă arabă.

După secole, în centrul imperiului otoman musulman, a fost transformată într-un muzeu în 1934, pentru a face Turcia mai seculară. Astăzi, Hagia Sophia este cel mai popular obiectiv turistic al Turciei, atrăgând peste 3,7 milioane de vizitatori pe an.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole