Jurilovca – paradisul romanesc al traditiei, culturii si frumusetii

La doar 100 de km de aglomerata statiune Mamaia, se afla o comuna nedescoperita inca de foarte multi turisti, insa plina de locuri ce merita explorate.

Desi are multe de oferit, comuna Jurilovca si frumusetea ei naturala, nu este promovata suficient de mult. Zona este foarte ofertanta din toate punctele de vedere, existand activitati atat pe uscat cat si pe apa, unde ambarcatiunile de tot felul (barci cu motor, caiacuri, kanoe, vele, etc), isi asteapta nerabdatori turistii.
Dar asta nu e tot. Optiunile turistice sunt numeroase in aceasta comuna aflata in partea central sudica a judetului Tulcea, pe malul lacului Razelm.

Cetatea antica Orgame/Argamum, plaja de la Gura Portitei si Lacul Razelm, care este cel mai mare lac de apa dulce din Romania, sunt doar cateva puncte turistice importante, ce nu trebuie ratate.
Ceea ce ofera unicitate acestui loc este insasi frumusetea salbatica, nealterata de industrie sau turism excesiv.

Un exemplu al unicitatii il ofera Padurea Babadag, situata in extremitatea estica a Jurilovcai, unde putem intalni bujorul romanesc, de o valoare ecologica neegalabila, dar si raritate, deoarece acesta se intalneste doar in zona sud-estica a Romaniei, si nicaieri altundeva in lume.

Pescuitul sportiv este, de asemenea, o activitate pe care turistii o indragesc si o practica, in mod special in Statiunea Lunca – unde se poate pescui crap, stiuca, salau, somn, platica si altele. Statiunea ofera si numeroase optiuni de cazare in caz ca va hotarati sa ramaneti peste noapte.

Turistii care iubesc plaja si relaxarea, aleg in cele mai multe cazuri Gura Portitei – o fasie de nisip situata intre Marea Neagra si Lacul Golovita, care va va incanta de la prima vedere.
In Jurilovca, mai puteti vizita si Capul Dolosman – singura faleza de acest tip din tara noastra, situata la confluenta dintre raul Razim si Golovita.

Faleza stancoasa, formata din calcar si gresii, prezinta o inaltime de 29 m si o lungime de circa 2.5 km. Aici au fost gasite vestigiile anticei colonii grecesti Orgame/Argamum.
Si daca tot am adus vorba, nu putem sa nu mentionam si cetatea antica Orgame/Argamum – care este prima asezare de tip urban de pe teritoriul Romaniei, mentionata intr-un izvor antic (Hekataios Milesius).
Jurilovca este acea locatie din care nu veti vrea sa mai plecati, sau daca plecati abia veti astepta urmatoarea revenire.

Jurilovca, este satul care a castigat in anul 2015, titlul de Sat Cultural al Romaniei, in urma unei competitii in care au concurat localitati rurale din 10 judete ale tarii.
Daca pana acum nu v-a convins sa o vizitati, speram sa o faca imaginile urmatoare.

Articole similare

Comentarii

  1. Am citit articolul de mai sus si chiar rămân surprinsă de cât de bine știm face reclamă. Din pacate nu e ceea ce pare si mulți nu știu acest lucru. Ar fi bine să citească cât mai multe persoane comentariul meu, ca să nu pățească la fel ca mine. Am ales că destinație de vacanță în acest an, Jurilovca, tocmai din cauză că am citit foarte multe lucruri la superlativ despre acest loc. Sincer, nu e chiar asa. Am ajuns acum 4 zile aici, ne-am cazat la o pensiune (nu dau numele, voi lasa un comentariu direct pe pagina ei), lăudată pe internet la maxim. Am rămas puțin dezamăgiți de condiții, dar am trecut putin peste asta in speranta ca se va compensa cu altceva. Nici gand! In prima zi am cautat ceva loc de pescuit, însă am aflat cu stupoare că nu se poate pescui decât din barcă, pentru care ți se cere 400 lei ca să te ducă pe vreun canal sau pe lacuri cu taxă. Am ales lacul cu taxă, deoarece pretul era mai acceptabil. Din pacate si aici am fost fraieriti, deoarece taxa este de 40 lei, iar noi neavând suma fixă, nu am mai primit restul, deși ni s-a spus că vine inapoi domnul respectiv cu banii. Nici poveste! ☹ Ca să nu mai vorbim că nu se prind pești. Este vorba de Lacul Lunca 3.
    Altă experiență neplăcută a fost atunci când, ajunși la pensiune, ne-a întrebat băiatul de acolo dacă vrem să facem o excursie cu barca in rezervație. Sigur că prima dată am întrebat pretul. Ni s-a spus 100 lei/pers. Ok! Am acceptat, însă cu condiția de a fi lăsați la Gura Portitei. Sigur! Totul este rezolvat! Asta pana a doua zi, cand ajunși în port nu s-a mai prezentat nimeni care sa ne duca dupa cum era înțelegerea. Am cautat pe cont propriu o altă barca, dar dupa ce ca nu aveau condiții, a cerut 125 lei/pers. Nu am acceptat acea „coajă ” si am cautat altceva. A venit una mai ok, am stabilit pretul, adică 125lei/ pers si am pornit. Am vizitat rezervația, mai putin pelicanii, care erau inițial în pret, apoi am ajuns la plajă. Cand am ajuns acolo, la coborâre ni s-a marit pretul la 150 lei/pers. Altă jegmaneala pe fata, doar ca nu am acceptat. Ca sa nu mai vorbim de prețurile umflate de pe plaja, care nu isi au rostul. Încă ne aflăm aici, ca din pacate am plătit cazarea pentru mai multe nopți, dar sa vedem ce urmează. Se profita la maxim de atâta reclamă făcută aiurea. V-as ruga foarte mult să nu mai mințiți lumea cu atatea filme si poze ajustate si trucate. Prezentati mai bine realitatea. E păcat sa bată lumea atâta drum numai sa spuna si ei ca au fost. O adevărată minciună!

    • 1. Ne pare rau pentru experienta avuta, dar asta nu inseamna ca acel loc este o mare mizerie. Colegul nostru, Costin, se afla in acest moment la Gura Portitei( pe Facebook veti vedea si un videoclip) si se pare ca are o vacanta placuta. Multe persoane care au fost in Tulcea se declara uimiti de frumusetea locurilor si de mancarea gustoasa.
      2. Poze trucate. Va rugam sa nu induceti dumneavoastra cititorii in eroare. Uitati-va cu atentie la fotografii, nici macar filtru nu au, chiar unele ar trebui scoase si puse altele in loc, nefiind clare.
      3. Oricum va multumim pentru mesaj si interesul acordat articolelor si fiti sigura ca nu avem obiceiul de a sterge comentarii, doar cele cu un limbaj neadecvat.
      4. O seara frumoasa si experiente mai frumoase in Romania pe viitor!
      5.p.s poate ar fi bine sa ne spuneti si numele pensiunii ( asa afla si cei care deja au luat bilet sau intentioneaza sa petreaca cateva zile in aceasta zona)

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole