Lacul Nyasa. Frumusetea salbatica a ”marii interioare” a Republicii Malawi

Una dintre bijuteriile din coroana atractiilor turistice ale Republicii Malawi este, fara doar si poate, Lacul Malawi. Intinderea nesfarsita de apa a fost descoperita de exploratorul dr. David Livingstone, in urma cu peste 150 de ani si reuseste sa uimeasca calatorii de fiecare data, indiferent de data din calendar. Va mai spun doar atat: Africa are locuri surprinzatoare si poate fi urmatoarea ta vacanta!

Nu ai spune ca aceasta indindere vasta nu este o mare, ci apele sale sunt dulci si isi aduna forta din alte 14 rauri. Malawi cunoscut si ca Lacul Nyasa este ”asezat” in Valea Marelui Rift African, fiind format in urma cu aproximativ 40.000 de ani. Lacul tectonic se intinde pe o suprafata de 29.600 de kilometri patrati. O imensitate, cu un volum de apa de peste 8 milarde de metri cubi, ceea ce il pozitioneaza pe locul trei ca marime, pe continental african.

Lacul Nyasa. Frumusetea salbatica a ''marii interioare'' a Republicii Malawi
Golful Maimutei. Sursa foto : https://ro.pinterest.com/pin/432134526716286317/

Nyasa, locul incredibil de unde poti incepe calatoria in Africa

Lacul Nyasa este o splendoare naturala, care, in functie de anotimp, dimesniunile sale sufera modificari. Stiati ca in cel mai adanc punct poate ajunge si la 700 de metri, iar tarmurile sale variaza de la vegetatie joasala creste de stanci abrupte?

Apele sale ireal de albastre si limpezi se afla in mijlocul unui peisaj incredibil alcatuit din stanci, vai impadurite, stufarisuri, mlastini, lagune si plaje cu nisip.

Insa pestele din lac a facut ca acesta sa fie inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se gaseste o diversitate de peste de apa dulce cum nu mai exista nicaieri in lume, peste 2000 de specii. Un loc important de studiu pentru biologii din intreaga lume care pot intelege procesele evolutive ce au avut loc aici.

Lacul Nyasa. Frumusetea salbatica a ''marii interioare'' a Republicii Malawi
Lacul Nyasa. Frumusetea salbatica a ”marii interioare” a Republicii Malawi. Sursa foto: https://phys.org/news/2019-02-lake-malawi-home-unique-fish.html

Insa, nu numai oamenii de stiinta pot aprecia bogatia lacului Malawi: departe de mal, pasionatii de animale pot crede ca se afla intr-un paradis linistit.

Lacul Malawi adaposteste inclusiv babuini chachma, maimute, hippopotami, vulturul african, porci, crocodili, varani, cormorani.

Cu o asa bogatie in adancuri si nu numai, lacul a devenit principala sursa de hrana a locuitorilor, pescuitul fiind indeletnicire mostenita din tata in fiu, la fel a si retetele specialitatilor din peste.

Lacul Malawi – Lacul de Stele

Exploratorul scotian David Livingstone, care a ajuns in Africa, a numit Lacul Nyasa – “Lacul de stele”. Inspiratia i-a fost data de luminile felinarelor aprinse de pescari, pe barcile lor, la ceas de seara. Privite de la distanta, acestea semanau cu stelele de pe cer, luminand luciul apei.  

Calatorul va avea ce explora prin imprejurimi, iar perioada cea mai buna de vizitare se afla intre lunile aprilie-octombrie.

Lacul Nyasa. Frumusetea salbatica a ''marii interioare'' a Republicii Malawi
Sursa foto: https://www.timbuktutravel.com/experience/explore-lake-malawi

In ciuda atractiei pe care lacul o are, exista intinderi lungi de nisip auriu complet nelocuite, inconjurate de ape cristaline. Caiac, navigatie, snorkelling, scufundri si schi nautic sunt doar cateva dintre activitatile pe care vizitatorii le pot incerca.  ‘’Marea Interioara’’ a statului Malawi este complet navigabil, asa ca nu puteti pierde experienta unei calatorii pe apa cu o barca traditionala sau croazierele perfect organizate.

Unde te cazezi daca vrei sa ajungi la Nyasa?

De jur imprejurul lacului sunt cateva zone intersante. Prima, intre Mangochi si Monkey Bay( Golful Maimutei) este o linie lunga de plaje minunate, unde se poate gasi cazare. Monkey Bay este un oras portuar functional, unde se afla si Parcul National Lake Malawi, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si un adevarat acvariu de pesti tropicali.

Lacul Nyasa. Frumusetea salbatica a ''marii interioare'' a Republicii Malawi
Sursa foto: https://www.african-dreamtravel.de/reiseinformationen-malawi/

Senga Bay este un alt loc in care exista o serie de cabane si hoteluri, intinderea dintre istoricul Nkhotakota si orasul Dwangwa sau pe malul Chintheche, care are niste plaje uimitoare. Golful Nkhata este in primul rand un oras portuar, devenit un centru pentru calatorii independenti.

Lakeshore de Nord dincolo de Chitimba are mai putine locuir de cazare, iar Karonga, un important centru arheologic, este aproape de Tanzania. Pe lac, in apele Mozambicului, se afla insula Likoma. Nu numai ca are niste plaje frumoase si unitati de cazare, dar si o catedrala construita de un misionar. O intindere din apropiere a tarmului Mozambic, Manda Wilderness, este o rezervatie comunitara de 120.000 de hectare de nisipuri albe nealterate.

Lacul impartit de Malawi, Mozambic si Tanzania este ocazia unica de a cunoaste si altfel Africa, acest indepartat continent care fascineaza.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole