Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei

Turcia nu este doar despre tainice moschei, Istanbul si plaja, e si despre Lacul Uzungol! Un loc retras in padurile salbatice, intr-o zona de munte cu aer curat si perisaje idilice, ce iti dau impresia ca te afli in Elvetia.

Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei
Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei: Moscheea Ulu. Sursa foto: e-turkeytours.com

Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei?

Dupa indelungi cercetari am descoperit unul dintre cele mai frumoase lacuri, in nordul Turciei, Lacul Uzungol. Un loc de vis, unde aerul curat si luciul apei asigura relaxarea! Apa de aici este 100% naturala, un baraj creat printr-o alunecare de teren in Valea Haldizen Stream. Pe malul lacului ispititor se afla si satul ce poarta acelasi nume. O asezare linistita, cu cateva case rasfirate pe ici pe colo, fara a fi ingradite de garduri.

Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei
Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei. Sursa foto: travelstoreturkey.com

In timp, zona a devenit cunoscuta si in randul turistilor, dornici sa patreaca cateva zile in natura, departe de agitatie si poluare. Iar localnicii nu au pierdut vremea! Au stiut ce potential turistic are regiunea si au purces catre modernizari, in pas cu anul 2018. Asta  pentru a le oferi vizitatorilor din intreaga lume tot confortul de care au nevoie.

Lacul, satul si valea inconjuratoare se afla la o distanta de 19 kilometri de districtul Caykara si la aproape 100 de kilometri de orasul Trabzon. Chiar daca este o zona retrasa, ultimii ani in care mica regiune a trait din turism, au adus si investitori, care au construit in nestire.

Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei
Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei: Vedere aeriana asupra lacului si satului din nordul Turciei. Sursa foto: vipdmcturkey.com

Insa, farmecul lacului nu a disparut, chiar daca in jurul sau a fost ridicata o bordura de beton, care sa protejeze satul. Satenii, asociatiile ecologiste nu au fost de acord cu asa manifest impotriva naturii salbatice, dar autoritatile nu s-au lasat impresionate.

Natura salbatica cat vezi cu ochii

Ce puteti face aici? In primul rand sa va incarcati cu ozon, sa va relaxati pe o pajiste, luati-va si o carte, pe care sa o cititi pe indelete langa lac si bucurati-va de zilele libere. Cu putin efort sustinut, aventurati-va pe dealurile pline cu vegetatie sau cautati potecile umbrite din Muntii Soganli si Muntii Haldizen.

Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei
Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei: Moscheea Ulu. Sursa foto: e-turkeytours.com

In unele zile, asa cum bine-i sade muntelui, se intampla un fenomen! Toata valea, lacul si padurile, ce impanzesc zona, sunt invaluite intr-o ceata densa, ce adauga farmec peisajului.

O alta atractie este si Moscheea Ulu, cu vedere superba asupra lacului. Un lacas de cult construit aici pentru comunitate, ca sa le fie calauza in viata lor de pe munte. Moscheea se poate vizita, daca sunteti curiosi, in orice perioada a anului.

Lacul Uzungol. De ce sa vizitezi mica Elvetie a Turciei. Sursa foto: Wikipedia

Ce mai pot oferi Lacul Uzungol, satul de aici? Bucate traditionale. Regiunile de munte ale Turciei sunt renumite pentru branzeturi, un preparat apreciat fiind branza Halloumi, ce poate fi pusa pe gratar. Desigur, gastronomia turca este apreciata la nivel global, iar acum aveti ocazia sa va infruptati din bunatatile locale.

 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole