Mociar. Cea mai batrana padure din Romania. Locul de basm din judetul Mures

Pe langa Viscri, Biertan, Cetatea Prejmer, Conacul Apafi, Rimetea, pitoreasca regiune a Transilvaniei mai are un loc unic, Padurea Mociar. Oficial, cea mai batrana padure din Romania se afla in judetul Mures, in Depresiunea colinara a Transilvaniei. 

Mociar. Cea mai batrana padure din Romania. Locul de basm din judetul Mures
Mociar. Cea mai batrana padure din Romania. Locul de basm din judetul Mures. Sursa foto: teoriisecrete.ro

Padurea Mociar pare desprinsa dintr-o poveste a Fratilor Grimm, arborii inalti, cu ramuri intortocheate si tulpini groase formeaza un desis straniu. Salbaticiunile sunt acasa la ele, iar copacii poarta cu ei povesti de demult. Fauna este specifica padurilor din Transilvania, la Mociar fiind prezenti mistretii, vulpile, caprioarele, iepurii si specii de pasari. Copacii seculari ocupa o suprafata de aproape 50 de hectare, iar oamenii nu prea calca prin aceste locuri, spun ei ,,bantuite”.

Insa, fotografii, jurnalistii cauta acest loc pentru povestea sa, Padurea Mociar putand fi notata pe harta turistica a Transilvaniei.

Mociar, doamna respectabila a Romaniei

Cea mai batrana padure din Romania are o vechime de peste 500 de ani. Stejar, frasin, carpen si plop tremurator sunt specii pe care le veti gasi aici. Unii dintre copaci au ajuns la varste respectabile, cuprinse intre 650 si 720 de ani, martori tacuti ai evenimentelor istorice.

Arealul unic al Romaniei se afla la o altitudine de 400 de metri, la poalele Muntilor Gurghiu si este inclus in situl comunitar Mociar. Ceea ce e interesant este ca Padurea Mociar, pe langa vechimea sa, se afla si intr-o zona mlastinoasa. Insa, terenul mlastinos nu este un impediment pentru aventurierii care cauta dealurile verzi din zona.

Mociar. Cea mai batrana padure din Romania. Locul de basm din judetul Mures
O padure cu o vechime de peste 500 de ani. Sursa foto: lataifas.ro

In aceasta padure traverseaza si un afluent al raului Mures, apa ce poarta numele padurii. Important de stiut, daca va faceti drum pe aici, ca Padurea Mociar a fost declarata rezervatie forestiera in anul 1932, iar arborii seculari sunt protejati.

Cum ajungeti in Padurea Mociar

Padurea Mociar este situata in comuna Gurghiu, destul de aproape de orasul Reghin, langa drumul judetean DJ153C. Drumul va continua pe un drum comunal, apoi pe unul forestier, asa ca, in anotimpul ploios, aveti grija ca zona este, cum spuneam mai sus, mlastinoasa.

Potrivit celor de la Wikipedia, o alta cale de acces este pe drumul national DN16. Ruta: Cluj Napoca – Zorenii de Vale – Camarasu – Silivasu de Campie, Bistrita-Nasaud – Urmenis – Faragau – Reghin – DJ153C in directia Gurghiu.

Mociar. Cea mai batrana padure din Romania. Locul de basm din judetul Mures
Sursa foto: identitatea.ro

Atractii turistice in zona

  • Biserica reformata din Gurghiu
  • Ansamblul castelului Bornemisza (Castelul Bornemisza, parcul dendrologic, Capela Rakoczi si turnul)
  • Pentru diversificare, recomandam si Fabrica de portelan din Gurghiu, o cladire din secolul al XVII-lea.
  • Situl arheologic de la Gurghiu, unde pot fi vazute ruinele unor cetati medievale
  • Rezervatia naturala Poiana narciselor Gurghiu.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole