Un oras din Romania este surpriza unei celebre publicatii americane

Potrivit publicatiei US News, printre orasele cele mai frumoase care merita sa fie vizitate de turistii din toata lumea, se numara si un oras din Romania. Este vorba despre orasul Timisoara, ce ocupa un loc 2 dupa Geneva. Turistii care doresc sa vina in Timisoara, al treilea oras ca marime din Romania, pot admira cladirile in stil baroc, scriu jurnalistii de la US News. Va puteti plimba cu bicicleta in numeroasele parcuri ale Timisoarei. In plus, exista multe piete in centrului orasului unde te poti relaxa, se mai arata in publicatia americana.

Casa Bruck

Casa Bruck este una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara. Imobilul amplasat in Piata Unirii a fost construit in urma cu 100 de ani, in stilul Art Nouveau. Datorita unui italian mutat in Timisoara, imobilul a fost renovat cu ajutorul vecinilor, cu o investitie de 300.000 de euro. Casa Bruck se afla pe strada Mercy la nr.9, colt cu Piata Unirii. Dupa ce s-a construit, propietarul Salamon Bruck a deschis o farmacie la parter care functioneaza si astazi, si pastreaza o parte din mobilierul original. Merita sa descoperiti fiecare cladire si strada din aceasta zona la pas.

Casa Bruck, Timisoara. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Malul raului Bega

Neaparat trebuie sa faceti o plimbare pe malul raului Bega ce strabate Timisoara. Aici sunt amplasate alei si piste pentru biciclisti, numai bune pentru plimbare in zilele calduroase. Din loc in loc o sa mai vedeti si podurile ce traverseaza raul, care dau un farmec aparte acestui oras. Pe malurile Begai sunt si cele mai frumoase parcuri: si aici il amintim pe celebrul Parc al rozelor.

Pe malul Begai. Sursa foto: begapressalert.ro

Muzeul de Arta – Palatul baroc

Orasul  de pe Bega este unul dintre centrele culturale ale tarii, alaturi de Sibiu, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi. Muzeul de Arta este gazduit in cadrul Palatului baroc. Muzeul include o colectie de 90 lucrari ale pictorului Corneliu Baba. Printre acestea, si colectii de arta contemporana, decorativa si europeana. Pe langa acest muzeu, mai puteti vizita Muzeul Satului Banatean, Memorialul Revolutiei si galeriile de arta deschise in vechiul Bastion.

Muzeul de Arta -Palatul baroc,Timisoara. Sursa foto: muzeuldeartatm.ro

Palatul Dauerbach

Palatul Dauerbach a fost construit in anul 1913 in stil Art Nouveau. Acesta se afla in Piata Victoriei din Timisoara, pe latura promenada Corso. Tot in aceasta zona, a inaltei societati de la inceputul anilor 1900, se afla si Palatal Neuhausz, Palatul Szechenyi, Palatul Merbl care impresioneaza prin stilul arhitectonic. In prezent cladirea este locuita, iar la parter se gasesc cateva terase pentru rasfatul turistilor.

Palatul Dauerbach. Sursa foto: Wikipedia.org

Turnul de apă Iosefin

Monumentul industrial al Timisoarei se afla pe strada Gheorghe Baritiu nr.5. Turnul de apa face parte din sistemul de alimentare cu apa al orasului de la inceputul sec. XX. Acesta a fost construit intre 1913-1914, copie a celui din cartierul Fabric. Turnurile, cu o inaltime de 52 de metri, au fost realizate de inginerii Janos Lenarduzzi si Richard Sabathiel. In turn exista un rezervor de apa potabila cu o capacitate de 500 metri cubi, dar si unul cu apa din Bega, de 250 metri cubi.

Turnul de apa Iosefin. Sursa foto: debanat.ro

Piata Victoriei

Piata Victoriei situata in centrul orasului Timisoara este locul de unde a pornit Revolutia din 1989. Mai este cunoscuta si sub numele de Piata Operei. In aceasta zona sunt concentrate cladirile importante ale Timisoarei: Opera, respectiv Catedrala Mitropolitana, cea mai inalta din Romania. In piata sunt si zone de promenada care se numesc Corso si Surogat. Corso era locul de intalnire al inaltei societati pe la 1900, iar Surogat era locul muncitorilor si al tinerilor. Acum cele doua reprezinta locul de intalnire preferat al timisorenilor si deopotriva al turistilor.

Piata Victorie, Opera,Timisoara. Sursa foto: ici-colo.ro

Castelul Huniade – Muzeul Banatului

Castelul Huniade se afla in centrul orasului si este cel mai vechi monument al Timisoarei, construit intre anii 1443-1447 de catre Iancu de Hunedoara. De-a lungul anilor castelul a suferit mai multe modificari, cea mai ampla fiind in anul 1856. A fost resedinta nobilimii in secolele XV si XVI, resedinta a pasei intre anii 1552-1716 si cazarma de artilerie. In prezent, aici este Muzeul Banatului, infiintat in anul 1872, sub numele de ”Societate de Istorie si Arheologie”.

Castelul Huniade,vedere laterla,Timisoara. Sursa foto: Wikipedia.org

Fabrica de Bere

Fabrica de bere Timisoreana este a doua fabrica, de acest fel, infiintata in Romania. Apare consemnata in documentele vechi cu numele ”Fierbatoria de bere din Fabric, Societate pe actiuni”, construita in anul 1718. O parte a vechii fabrici se mai pastreaza si in prezent. La aceasta se adauga si obiectivele turistice industriale precum: Fostul Abator Orasenesc sau Fabrica de Tigarete.

Fabrica de Bere Timisoara. Sursa foto: commons.wikimedia.org

 

Articole similare

Comentarii

  1. Felicitari si mulțumim ,Timisoara ste orașul plin de cultură și civilizatie,este vechiul si noul contopit adânc în sufletele noastre!

  2. Eu sint din Deva, Jud HUNEDOARA, de origine. Din clasa a 2-a familia mea s-a mutat la Timișoara, unde am crescut, mers la școala și la facultate, căsătorit și născut primul copil. Apoi cu serviciul ne-am mutat eu și soțul ( care este Bihorean ) la Oradea pentru un an și apoi anul următor am locuit intr-un sat din Apuseni, aproape de Vascau. Așa ca ma pot numi cunoscătoare a tuturor acestor locuri. Și toate sint frumoase, Oradea superba, Apusenii și mai și, dar totuși Timișoara este cea mai frumoasa și “interlopa”. După părerea mea este cel mai frumos oraș din România. Multumim pentru articol. Am învățat din articol și niște lucruri noi despre clădirile din Timișoara pe care nu le știam. Sper sa vina cât mai mulți vizitatori/turiști ❤️

    • Apreciem cu atat mai mult mesajul dumneavoastra, fiind de-a locului. Multumim tare mult pentru asa cuvinte. Speram si noi la o Romanie turistica, la acelasi nivel precum alte tari europene. Meritam, iar locurile magnifice ale tarii sunt bun prilej pentru a ne face cunoscute traditiile, cultura, satele, minunatiile naturii, lumea subterana a salinelor, orasele, rezervatiile naturale…in lumea mare. Doar ne tragem din cele mai vechi popoare.

  3. Este un oras extraordinar, am studiat in Timisoara si m-am reintors dupa 10 ani si l-am redescoperit schimbat, mult mai frumos, mai interesant, este minunat!!!

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole