10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie

10 cele mai vechi orase ale lumii! De ce nu, calatoriile noastre pot incorpora si lectiile de istorie legate de locurile in care ajungem. Ganditi-va doar ca aceste orase au trecut testul timpului si au mai mult decat cicatricile istoriei; acestea arata influenta civilizatiei umane. Cele mai vechi orase din lume se mandresc cu o arhitectura unica si cu povesti uimitoare. Din pacate, foarte putine isi mai pastreaza farmecul de odinioara, asa ca incercam si noi sa reconstruim imaginea celor mai vechi orase locuite in mod continuu. 

Damasc

Siria este lovita de razboi, insa nu avem cum sa pierdem din vedere cultura milenara a acestui taram. Damascul este considerat a fi cel mai vechi oras locuit continuu din lume, cu dovezi de locuire datand de cel putin 11 000 de ani. Din pacate multe dintre obiectivele turistice, incluse in Patrimoniul Cultural UNESCO au fost distruse si pentru a vizita orasul este nevoie de curaj. Daca, totusi, tineti sa ajungeti in capitala Siriei, veti avea nevoie de viza si trebuie sa stiti ca avionele nu circula. Trebuie sa va rezervati biletul de avion pentru o tara vecina, cum ar fi Liban.

Un asa un loc fascinant cat o enciclopedie, nu trebuie uitat, sa ne amintim

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie: Damasc. Sursa foto: endangeredsites.leadr.msu.edu

ca in anul 2008 a fost numit Capitala araba a culturii.

10 cele mai vechi orase ale lumii: Ierihon

Oras biblic, Ierihon este considerat cel mai vechi oras din lume, avand primele fortificatii si populat din anul 9000 i.Hr. Pozitionat in Desertul Iudeei, aproape de Iordan, Marea Moarta si Orasul Sfant -Ierusalim, Ierihon este coplesitor. In ciuda localizarii sale vitrege, de-a lungul istoriei, a ramas locuit, in prezent, aici, traind un pic peste 20.000 de suflete.

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
Ierihon, Sursa foto: http://stiri.tvr.ro/ierihon-considerat-cel-mai-vechi-ora-locuit-permanent-al-lumii_80718.html#view

Alep

Continuam seria celor 10 cele mai vechi orase ale lumii si ajungem fara a sta pe ganduri in Alep. Oamenii de stiinta au gasit dovezi ale primilor locuitori ce arata ca in urma cu 8000 de ani ( unii specialisti spun 13.000)acest loc era populat. Orasul apare mentionat pentru prima data in scrieri cuneiforme, unde este citat pentru competentele sale comerciale si militare.

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
Alep. Sursa foto: http://stiri.tvr.ro/alep-un-oras-vechi-de-opt-milenii-premiul-cel-mare-in-razboiul-care-devasteaza-siria_78738.html#view

Datorita pozitionarii sale intre Marea Mediterana si Mesopotamia a jucat un rol important pe drumul matasii, prin Asia Centrala si Mesopotamia. Din pacate, in prezent, in urma distrugerilor devastatoare in urma bataliilor, Orasul Vechi, sit al patrimoniului Mondial UNESCO a fost distrus.

10 cele mai vechi orase ale lumii: Atena

Casa filozofiei si locul de nastere al civilizatiei occidentale, Atena se mandreste cu o istorie ce ajunge in zilele lui Socrate, Platon si Aristotel. Cea mai veche prezenta umana cunoscuta in Atena a fost datata intre mileniul al XI-lea si al VII-lea. Astazi ramane o metropola milenara, iar Acropolele se pastreaza cu o sublima panorama. Atena este unul dintre orasele cautate de turistii din intreaga lume.

City break in Atena. Cat costa si ce puteti face in 2 zile petrecute in leaganul civilizatiei
City break in Atena. Cat costa si ce puteti face in 2 zile petrecute in leaganul civilizatiei: Parthenonul. Sursa foto: Youtube.com

Argos

Ramanem in Grecia, in Argos, un oras influent, cu o pozitie privilegiata in campia fertila din Argolis. Interesant este faptul ca in istorie acest oras si-a mentinut neutralitatea pe timp de razboi, poate si de aceea a trecut testul timpului. Daca va pasioneaza istoria si vreti sa aflati legende si locuri vechi de cand lumea, Argos poate fi orasul in care sa va delectati.

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
Argos. Sursa foto: argolikeseidhseis.gr

10 cele mai vechi orase ale lumii: Plovdiv

Ne uitam mai aproape de Romania si aflam ca Bulgaria se mandreste cu unul dintre cele mai vechi orase ale lumii, Plovdiv. Cu o istorie ce se intinde de-a lungul a 6.000 de ani. Initial o asezare tracica cunoscuta sub numele de Philippopolis a fost un oras important pentru romani. A fost, de asemenea, condus de otomani pentru o vreme. Orasul frumos are o istorie bogata care dateaza de milenii. In zilele noastre, Plovdiv este cel de-al doilea cel mai mare oras din Bulgaria si un important centru economic, cultural si educational.

10 orase din Europa mai putin cunoscute. C10 orase din Europa mai putin cunoscute. Ce locuri merita explorate?10 orase din Europa mai putin cunoscute. Ce locuri merita explorate?e locuri merita explorate?
10 orase din Europa mai putin cunoscute. Ce locuri merita explorate?Plovdiv, Bulgaria. Sursa foto: trafficnews.bg

Byblos

Scoatem harta lumii si alegem Libanul pentru a cunaoste in detaliu oarsul sau antic, Byblos. Desi exista dovezi inca de acum 7.000 de ani in urma, Byblos a fost un oras locuit continuu timp de aproximativ 5.000 de ani. Potrivit scriitorului vechi Philo de Byblos, orasul a avut reputatia in antichitatea de a fi cel mai vechi oras din lume. Stiati ca ,,Biblie”, acest cuvant este derivat din ,,Byblos”, deoarece prin Byblos papyrusul a fost importat in Grecia? Neaparat faceti o calatorie aici, strazile sale inguste si asezarea pe coasta Mediteranei il face o destinatie turistica de luat in seama. Nu omitem sa spunem ca este inscris pe lista UNESCO si ca numele sau, in prezent este Gebal sau Jubayl.

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
Byblos. Sursa foto: ebanoninapicture.com

Sidon

Sidon este locuit in ultimii 6.000 de ani si a fost unul dintre cele mai importante orase feniciene datorita localizarii sale ca port crucial la Marea Mediterana. Aceasta localizare a condus la cucerirea orasului de marile imperii ale lumii, inclusiv asirienii, babilonienii, egiptenii, grecii, romani si otomani. Astazi, aproximativ 200.000 de persoane numesc Sidon acasa.

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
Sidon. Sursa foto: http://famouswonders.com/sidon-city/

Rayy

Situat in zona metropolitana Teherana mai mare, in Iran, are dovezi de locuire care dateaza de 8.000 de ani, desi posibil sa fie ocupat de acum 6000 de ani. Orasul pastreaza o bogatie de monumente istorice, cum ar fi dealul Cheshmeh Ali si castelul Gebri. Rayy sau intalnit si Rey a fost un oras cu o semnificatie aparte, sacra pentru Zoroastrieni.

10 cele mai vechi orase ale lumii. O vacanta cat o lectie de istorie
Reyy. Sursa foto: pInterest.com

Ierusalim

Cunoscut ca ,,Orasul Sfant”, Ierusalimul este locul de pelerinaj al turistilor credinciosi de pretutindeni. primele scrieri ale acestei asezari apar in urma cu 4.000-5.000 de ani, in regiunea Levantului si ramane locul de legatura al marilor religii ale lumii. Din acest motiv, gazduieste o multime de sptții spirituale si religioase. Din pacate, orasul vechi din Ierusalim a fost adaugat pe lista siturilor patrimoniului mondial aflate in pericol din cauza dezvoltarii urbane moderne si turismului.

Primavara in Asia. 5 orase de neratat in luna aprilie
Primavara in Asia. 5 orase de neratat in luna aprilie: Ierusalim. Sursa foto: cugetliber.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole