O gradină zoologică din Germania a avertizat că va fi forțată să măcelărească animale – și chiar să le hrănească pe unele dintre ele cu altele – pentru a supraviețui, din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus care a devastat grădinile zoologice.
Animalele din grădinile zoologice pot fi sacrificate dacă nu se găsesc soluții financiare urgente
Verena Kaspari, directorul grădinii zoologice Neumünster din nordul Germaniei, a declarat că a întocmit deja o listă cu animalele care vor trebui ucise mai întâi, precum ursul polar Vitus aflat în topul animalelor înfometate. Grădinile zoologice din întreaga lume se luptă cu această problemă, deoarece se bazează pe banii furnizați de vizitatori pentru a-și îngriji animalele. Și fără nicio indicație clară când pot redeschide, viitorul este sumbru. Dna Kaspari a spus: „Dacă vine vorba de asta, va trebui să eutanasiez animalele, decât să le las să moară de foame.”
Ea a adăugat: „Am enumerat animalele pe care va trebui să le sacrificăm mai întâi”, recunoscând că luarea deciziei finale de a trece la eutanasiere este extrem de „neplăcută”. Ca urmare a imposibilității de a avea vizitatori pe tot parcursul primăverii, doamna Kaspari a estimat că grădina zoologică ar putea pierde până la 175.000 de euro (152.400 de lire sterline) din venit.
Acești bani erau necesari pentru a oferi hrană, în special pentru animalele mai mari – pinguinii și focile, de exemplu, consumă zilnic cantități uriașe de pește, în timp ce ursul polar are o dietă bazată în mare parte din pește, untură și o selecție largă de fructe și legume.
În perioadele normale, dacă o grădină zoologică se află în imposibilitatea de a-și hrăni unul sau mai multe dintre animalele sale, acestea ar fi relocate în altă parte – dar cu blocarea la nivel mondial în vigoare, aceasta nu este o opțiune. În plus, animalele, cum ar fi ursul polar, de trei metri și jumătate, sunt prea mari pentru a se deplasa, în orice caz. Grădina Zoo Neumünster nu are dreptul la niciun ban din fondul de urgență al țării pentru întreprinderile mici, deoarece aparține unei asociații care nu este acoperită în această categorie.
Se cer donații publice pentru supraviețuirea grădinilor zoologice din toată țara
Grădinile zoologice din toată țara apelează la donațiile publice, solicitând totodată Guvernului un ajutor de 100 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor de îngrijire a animalelor. Asociația Națională Zoologică din Germania sugerează că grădinile zoologice ar putea pierde până la jumătate de milion de euro pe săptămână.
Grădina zoologică din Berlin, care este și ea închisă, tocmai a primit doi pui de ursuleți Panda. Purtătoare de cuvânt, Philine Hachmeister a spus că ar fi păcat ca aceștia să nu se poată bucura de o dezvoltare armonioasă.
Mai mult, grădinile zoologice se bazează pe paznici. Dacă aceștia se îmbolnăvesc de Covid-19, acest lucru poate avea implicații grave. Cu toate acestea, Grădina Zoologică din Regents Park a afirmat că nu există momentan nicio sugestie că animalele ar trebui sacrificate, însă recunoaște că pandemia a avut un impact imens și asupra lor.
Grădinile zoologice din țările afectate de Covid-19 au fost închise pe toată perioada de criză. Chiar dacă ele au fost închise pentru vizitatori, acest lucru nu înseamnă că animalele au rămas fără hrană, îngrijitori și medici veterinari care în continuare se ocupă cu profesionalism de toate animalele din interior.
Astfel, grădinile zoologice cer ajutorul oamenilor prin donații publice, mari sau mici, pentru a putea să supraviețuiască pe toată această perioadă de criză din cauza pandemiei. Ca la final, grădinile să poată fi redeschise și să poată să își primească vizitatorii cu animale sănătoase și neînfometate.
La fel ca multe muzee si grădini afectate de criză, grădinile zoologice din lumea întreagă pun la dispoziție tururi virtuale, pentru a putea face față noii situații și a putea să supraviețuiască acestei perioade de grele încercări. Puteți găsi astfel de tururi online ale grădinilor, acvariilor și altor locuri sălbatice din lumea largă.