Stațiunea din România cu cel mai ozonat aer din Europa

Are peisaje de basm, brazi falnici și mesteceni argintii. În plus, se spune că este stațiunea cu cel mai ozonat aer din Europa. Este vorba despre Soveja, o stațiune care altădată era printre perlele Vrancei.

Acum este plină de ruinele hotelurilor care au fost abandonate. Însă peisajele din jur o pot salva.

Aerul curat este o combinație reușită între apă și plante. După ce trec prin poieni și prin codri, râurile Șușița, Dragomira, Chilugul sau Chiulicea își face drum prin zona Sovejei.

Stațiunea este situată la o altitudine de 600 de metri, într-o zonă ferită de curenți, cu ape minerale alcaline-sulfurate și clorosodice.

Soveja a început să devină populară spre sfârșitul anilor 1800. Potrivit poveștilor locale, un negustor de pânzeturi din Focșani a fost sfătuit să facă pe timpul verii o „cură de aer” la Soveja pentru a-și vindeca bolile de plămâni. Încetul cu încetul, terapia cu ozon în pădurile din Soveja încep să devină din ce în ce mai populare.

În 1901, prefectul județului Putna obține aprobarea să construiască un mic hotel de lemn și un cazino în Soveja. Câțiva ani mai târziu, drumul până la Soveja se poate face și cu un tren forestier, care avea un vagon pentru turiști și localnici, ce făcea legătura dintre Focșani și Mărășești.

La venirea comuniștilor, toate hotelurile și vilele au fost naționalizate, iar aici se relaxau membrii de sindicat. După 1989, stațiunea a început să decadă, iar multe imobile au ajuns ruine.

Consiliul Județean Vrancea a pregătit un proiect de revitalizare a stațiunii și încearcă să obțină fonduri europene pentru modernizare.

Aici puteți vizita și un Muzeul al Etnografiei. De asemenea, dacă ajungeți la Soveja trebuie să vizitați și Schitul Soveja, care poartă hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. De asemenea, mai trebuie să vedeți Podul General Artur Văitoianu de la poalele Munţilor Vrancei sau Şipotul lui Bucur – izvor în Dealul Răchitaşului.

De-a lungul istoriei, acest loc frumos a avut parte și de situații neplăcute. În primul Război Mondial, aici au pierit mii de soldați. În cinstea eroilor căzuți a fost construit un mausoleu în care sunt osemintele a peste 11.000 de ostași.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole