Retete de prajituri din zona Maramuresului

Transilvania este recunoscuta pentru bucatele sale extraordinare. Si cum se apropie, cu pasi repezi, perioada sarbatorilor ne-am gandit sa va propunem retete de prajituri din zona Maramuresului, unele dintre cele mai iubite de generatii intregi.

Prajitura Maramures

Care dintre retetele de prajituri din zona Maramuresului poate vorbi mai bine despre acest loc daca nu ”Prajitura Maramures”. Este un desert usor si des intalnit in casele gospodinelor.

Ingrediente: Blat: 8 albusuri, 250 grame de zahar, 200 de grame de nuca, 1 plic praf de copt, 2 linguri faina.

Crema: 250 de grame margarina, 200 grame zahar pudra, 1 ceasca cafea mica concentrata, 100 grame miez nuca copt si 2 galbenusuri.

Retete de prajituri din zona Maramuresului
Proces preparare prajitura. Sursa foto: all-food.ro

Mod de preparare:

Incepeti reteta prin a bate albusurile foarte bine pana acestea devin spuma si adaugati zaharul in ploaie. Este randul galbenusurilor, nucilor, prafului de copt si fainii. Se da la foc potrivit. Pentru crema frecati margarina cu zaharul, la care adaugati cafeaua, putin cate putin, nucile si galbenusurile. Dupa ce s-a copt blatul, se lasa la racit si se adauga crema peste care puteti pune glazura de ciocolata sau face bezea.

Pancove

Cui nu ii plac gogosile? Pufoase, aromate, cu umplutura sau simple, mirosul lor este imbietor si ii putem rezista cu greu. Am aflat si noi ca una dintre retetele de prajituri din zona Maramuresului este chiar reteta de pancove-gogosi.

Ingrediente: 600 de grame faina, 3 galbensuri, 300 mililitri lapte, 2 linguri zahar, drojdie 2 lingurite daca este uscata, daca este proaspata o cantitate cat o nuca, o lingura de ulei, zahar pudra, praf de sare.

Retete de prajituri din zona Maramuresului
Reteta Pancove din Maramures. Sursa foto: adevarul.ro

Mod de preparare: Pregatiti maiaua din cateva linguri de lapte caldut, drojdia, doua lingurite de zahar si doua linguri de faina. Se va lasa la odihnit 15 minute. Luati un bol incapator, adaugati faina si puneti maiaua crescuta in mijloc. Acum vine si randul galbenusurilor, zaharului si a prafului de sare. Omogenizam mixul cu lapte caldut care se toarna treptat. Dupa ce ati framantat energic, puneti lingura de ulei, amestecati si lasati la dospit timp de 45 de minute.

Dupa ce a crescut frumos, aluatul se imparte in doua si din fiecare jumatate obtinuta se intinde foaie. Faceti forme rotunde, patrate, cu ustensile de bucatarie sau puteti folosi si un pahar ce va decupa cu grija aluatul. Odata obtinute gogosile se prajesc in ulei incins pana capata o nuanta aurie. Se pudreaza cu zahar si se savureaza.

Malai dulce, desertul Transilvaniei

Ce retete de prajituri din zona Maramuresului mai pot fi incluse in lista noastra? Malaiul dulce! Cei care au avut bunici in Transilvania cunosc foarte bine aceasta reteta traditionala, pe care o pregateau femeile la sat, in fiecare sambata dimineata. Malaiul dulce este un desert atipic, dar foarte gustos si care a inveselit copilaria multor generatii.

Ingrediente: 3 cani de faina-aproximativ 750 de grame, 2 cani de malai, 1 cana si jumatate de lapte, 4 oua, 1 cana de ulei, 1 cana de zahar, 1 plic de praf de copt, 1 lingura coaja de lamaie, 1 lingurita extract de vanilie si un praf de sare.

Retete de prajituri din zona Maramuresului
Reteta malai dulce. Sursa foto: adihadean.ro

Mod de preparare:

Amestecati ouale cu zaharul pana ce acesta se topeste. Apoi puteti adauga uleiul, coaja de lamaie, vanilia si laptele. La final se adauga faina si malaiul, praful de copt si praful de sare. Alegeti o forma de dimensiuni potrivite, ungeti-o cu unt si puneti hartie de copt. Adaugati compozitia in forma si dati la cuptor pentru 30-40 de minute. Este un desert la care puteti adauga si sos de ciocolata sau, daca preferati, chiar unul de zmeura, alaturi de o lingura de smantana dulce.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole