In acest an pune pe lista de vacanta si Istanbul! Este orasul in care arta, cultura si civilizatia locului au o vechime de secole. Istanbul este si singurul oras din lume…da, din lume, care se intinde pe doua continente: Europa si Asia. Cele doua maluri ale vastului oras, cu aproximativ 20 de milioane de locuitori, sunt despartite de un canal navigabil important, Stramtoarea Bosfor.
Iata ce poti vizita in orasul de pe doua continente:
Cisterna Basilica
Unul dintre cele mai uluitoare obiective turistice din Istanbul este Cisterna Basilica. O sala enorma in subteran, care este inundata de apa. De aici ii provine si numele, ”Palatul Scufundat”. Cisternele au fost construite in timpul imparatului Iustinian I si au folosit pentru irigarea gradinilor marelui palat al Bizantului. Pentru a va aventura in sala formata din 336 de coloane, va trebui sa coborati, mai intai, 52 de trepte din piatra. Cisterna Basilica se intinde pe o suprafata de aproape 10.000 de metri patrati si poate oferi pana la 100.000 de tone de apa.
Istanbul: Bazarul
Marele Bazar din Istanbul a fost construit in anul 1461, iar in timpul Sultanului Suleyman Magnificul a fost extins. In prezent este cea mai mare piata acoperita, cu peste 5.000 de magazine, dispuse pe 6 de strazi. Aici veti putea gasi mirodenii, ceramica, bijuterii sau tesaturi.
O plimbare pe Bosfor
Daca ati ajuns in Istanbul nu pierdeti o plimbare pe Bosfor. Puteti urca pe unul dintre vasele care leaga cele doua maluri sau, de ce nu, la bordul unui vas de croaziera. Stamtoarea Bosfor ramane unul dintre cele mai importante canale navigabile din lume. El face legatura dintre Marea Neagra si Marea Marmara si, alaturi de Dardanele, desparte doua continente, Europa de Asia. Stramtoarea este traversata de 3 poduri: Podul Bosfor, Podul Fatih Sultan Mehmet si ultimul, Podul Yavuz Sultan Selim, terminat in 2016.
Palatul Dolmabahce
Unul dintre cele mai elegante locuri din Istanbul este Palatul Dolmabahce. Resedinta a sultanilor, cladirea a fost ridicata in secolul al XIX-lea si este un amestec de stiluri otoman, baroc, rococo si neoclasic. Asemuit adesea cu Taj Mahalul Indiei si cu Versailles din Franta, palatul turc a fost construit in anul 1843 si a costat 35 de milioane de tone de aur. Ca o curiozitate, Palatul Dolmabahce detine cel mai mare candelabru de cristale de Boemia, daruit de Regina Victoria.
Istanbul: Moscheea Albastra
Sultanul Ahmet I a construit Moscheea Albastra ca pe o rivala a Moscheei Hagia Sofia, intre 1609-1616. Este una dintre cele mai cautate atractii, fiind si singura moschee din oras cu sase minarete. Moscheea Haram din Mecca are 7 turnulete, ultimul fiind adaugat dupa un adevarat scandal intre cele doua orase.
Numele sau vine de la bucatile de faianta de culoare albastra, numite ”Iznik”, fiind placate 20.000 de astfel de placi.
Piata Taksim
Piata Taksim, in prezent, este unul dintre locurile favorite ale localnicilor, dar si al turistilor. Aici au loc evenimente culturale, sunt amplasate hoteluri, cafenele si restaurante. Nu este doar o zona cosmopolita, in istoria turca piata este un simbol al independetei, aici avand loc mai multe revolte. Numele pietei inseamna ”a imparti” deoarece in aceasta zona se afla rezervorul de apa al Istanbulului. Tot aici puteti vedea si Monumentul Republicii, creat pentru a marca nasterea Republicii Turce.
Istanbul: Parcul Miniaturk
Miniaturk a fost inaugurat in anul 2003 si ocupa 60.000 de metri patrati. Cel mai mare parc de miniaturi din lume detine 105 cladiri construite la o scala de 1/25. Aici veti putea admira cladiri din Istanbul, Anatolia sau teritorii otomane cucerite. Pentru cei care vor sa viziteze parcul, programul de functionare este de la 9:00 la 18:00, iar biletul este 15 lire turcesti sau 3,3 euro. Detalii gasiti pe site-ul oficial.
Turnul Galata
Sau Galata Kulesi domina cartierul Beyoglu din anul 1348. In istorie el a fost folosit ca turn de observatie pentru incendiile pornite la casele turcesti din lemn. De asemenea, in timpul cuceririi otomane a Constantinopolului, din 1453, Turnul Galata a devenit inchisoare.
Palatul Topkapi
Palatul Topkapi a fost construit la porunca lui Mahomed al II-lea, dupa cucerirea capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopol. Palatul si anexele sale ocupa 700.000 de metri patrati. Palatul are 300 de camere, 2 moschei, 9 bai turcesti, spital si spalatorie. Aici puteti vizita Poarta Fericirii, Sala Tronului, Trezoreria, Sala Divan sau Bagdad. Aici gasiti toate detaliile despre programul de vizitare, tarife si muzeu.
Baclava de la Hafiz Mustafa 1864
Uitati de calorii in regatul deliciilor turcesti: baclava, sarailii, rahat-lokum, Pismaniye-desert din vata de zahar, Pestil-fructe, nuci insirate pe sfoara si trase in sirop sau Sutlac-budinca de orez. Hafiz Mustafa 1864 este locul perfect pentru a gusta cea mai buna baclava din oras. Cea mai la indemana dulcegarie se afla in Piata Taksim, de asemenea si in alte 3 locuri din Istanbul. Pentru detalii puteti accesa site-ul AICI.