Accesul pe Mont Blanc limitat. Cel mai inalt varf montan din Europa va primi 214 cataratori pe zi

Accesul pe Mont Blanc va fi limitat. Franta va impune limita zilnica de 214 alpinisti pe cel mai inalt varf montan din Europa. Riscul de dislocare a pietrelor si topirea ghetii este destul de mare la altitudini mari, din cauza temperaturilor ridicate.

In aceasta vara, mai mult de 300 de persoane au incercat sa urce pe munte in fiecare zi, la altitudini de 4.810 metri.
Din cauza supraaglomerarii, autoritatile franceze au decis sa impuna un numar limitat de turisti. In fiecare zi vor putea urca numai 214 cataratori pe Mont Blanc, masura impusa incepand cu anul 2019.

,,Este o decizie dura, dar una foarte buna, pentru ca Mont Blanc este o urcare diferita de oricare alta. Trebuie sa fii pregatit”, a spus Jean-Marc Peillex, primarul orasului Saint-Gervais-les-Bains, potrivit The Guardian.

La Dame Blanche

Mont Blanc, adesea numit si La Dame Blanche – ,,Doamna Alba” este situat la granita dintre Franta si Italia. Zona montana atrage, an de an, foarte multi turisti.

Din pacate, in sezonul de vara, de anul acesta, au fost inregistrate 16 decese, astfel ca autoritatile s-au gandit la masuri de protectie.

Politia a cerut ca alpinistii sa isi faca o rezervare la unul din refugiile de pe traseu, asta inainte de a porni la drum. Peillex a spus ca are in vedere crearea unei „brigazi de zapada”, o echipa de ofiteri care sa se asigure ca noile reguli sunt respectate.

Oficialii spun ca noile reguli au provocat tensiuni printre alpinisti. Unii dintre ei fiind slab pregatiti sau deloc familiarizati cu eticheta in alpinism. Peillex a raportat un turist care si-a pus cortul in varful muntelui.

S-au raportat si cazuri in care ghizii falsi i-au indrumat pe turisti pe traseele montane. Chiar alpinisti care nu respecta intocmai traseele montane.

Pentru a verifica conditiile meteo, traseele si alte informatii de actualitate puteti accesa site-ul chamonix.com.

Noile masuri au fost anuntate dupa o serie de intalniri intre oficialii locali, brigada de politie montana din Franta, federatia franceza de alpinism si asociatiile de ghidare.

Prima ascensiune pe Mont Blanc a fost facuta pe 8 august in anul 1786 de catre Jacques Balmat si Michael Paccard.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole