Castelul Vajdahunyad din Budapesta – monument inspirat din stiluri arhitecturale romanesti

Simbolizand patru stiluri arhitecturale distincte, Castelul Vajdahunyad din Budapesta, este un tribut cu totul unic adus traditiei arhitecturale ungare de-a lungul mileniului.

Proiectat de arhitectul Ignác Alpár in anul 1896 ca parte a festivitatilor milenare a Ungariei, (comemorarea a o mie de ani de cand maghiarii medievali s-au stabilit pentru prima data in campiile Panonieis), Castelul Vajdahunyad a fost initial destinat unei expozitii temporare, fiind construit din lemn si carton. Cu toate acestea, atractia s-a dovedit un succes pentru localnici si vizitatori deopotriva , iar structura permanenta a fost construita in 1904.

Castelul in sine este impartit in 4 sectiuni, prezentand 4 stiluri arhitecturale diferite: gotic, baroc, renascentist si romanic. In cadrul fiecarei sectiuni, castelul este iar divizat, iar in total, cuprinde douazeci si una de cladiri mai mici, legate intre ele, fiecare fiind conceput ca o replica a altor structuri importante care pot fi gasite in Ungaria si Romania.

Sectiunea cea mai izbitoare a castelului este aripa gotica, modelata dupa Castelul Corvinilor din Hunedoara, care a servit drept casa istorica a lui Hunyadi János, maghiar nobil de unde deriva si numele castelului: Castelul Vajdahunyad.
Situat pe o insula artificiala in centrul Budapestei, in apropierea monumentului national din Ungaria, Castelul Vajdahunyad prezinta totusi un contrast ciudat cu imprejurimile sale impunatoare. Conflictul de culori, modele, gravuri si materiale de constructii, dau structurii un aspect de funhouse, iar statuile sinistre ale lui Béla Lugosi si Gesta Hungarorum, ii ofera acestuia o atmosfera aparte.

Castelul gazduieste, de asemenea, Muzeul Maghiar Agriculturii.
Castelul, desi poate arata la prima vedere ca un castel baroc din Europa de Est, dar nu este chiar ceea ce pare, ci este o copie a unui castel cu acelasi nume din Transilvania, Romania.

Astazi, castelul este un punct turistic important in Budapesta City Park.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole