Cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc

Litoralul românesc e din ce în ce mai murdar, arată datele unei monitorizări făcute de ONG Mare Nostrum. Potrivit datelor din raport, anul 2019 este cel mai murdar an, cu un număr de 45. 814 deșeuri identificate în cele două sesiuni. Sectorul din Constanța, record negativ la capitolul deșeuri. Plasticul continuă să sufoce plajele românești.

În sesiunea din septembrie  2019, ONG Mare Nostrum a monitorizat 8 sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc. Numai în această sesiune au fost identificate 33. 295 deșeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deșeuri înregistrată din 2014 până în prezent.

„Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității”, a explicat coordonatorul proiectului ONG Mare Nostrum, Angelica Paiu.

80% din gunoiul identificat sunt componente din plastic. Cel mai murdar sector este cel din Constanța, urmat de Eforie, iar pe locul al treilea este Mamaia.

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche și Tuzla. Cât despre mucurile de țigară, acestea dețin recordul negativ și de această dată: 17.919 elemente identificate, dintre care 6.647 doar pe sectorul din Constanța.

„Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană.

Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de pește există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate”, a spus Angelica Paiu.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole