Cu bicicleta prin Europa. 5 orase cu cele mai bune piste

Marile orase lupta de ani de zile impotriva aglomeratiei de pe sosele si incearca sa incurajeze alegerea unui mijloc mai putin poluant, si anume, bicicleta. Unele dintre ele au si reusit. Autoritatile au pus la punct proiecte destepte, potrivite infrastructurii orasului lor. Kilometri noi de piste, marcaje specifice, parcari pentru biciclisti si tot felul de evenimente, dedicate lor. Toate acestea pentru locuitori multumiti si pentru turiști care sa vada dintr-o alta perspectiva orasul.

Un promotor al acestei miscari este  Copenhagenize, o firma de design urban care are ca scop dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete in orase. Aceasta a creat un index, gasiti site-ul aici, care clasifica primele 20 de orase cele mai prietenoase cu biciclistii.

Noi le-am ales pe primele 5 si va invitam la o plimbare virtuala cu bicicleta:

1. Copenhaga, Danemarca

Copenhaga si-a castigat reputatia de cel mai prietenos oras cu biciclistii. In capitala Danemarcei numarul bicicletelor il depaseste pe cel al autoturismelor. Un studiu recent arata ca aproximativ 62% dintre danezi aleg bicicleta pentru a se duce la serviciu, scoala sau pentru o simpla plimbare prin centrul vechi.

Copenhaga, Danemarca. Sursa foto: interra.ro

Autoritatile nu stau degeaba, astfel ca primaria a introdus un sistem de inchirere dedicat celor care fac naveta. Aceste zone sunt: Gara Dybbolsbro, Oslo Plads, Amager si Norreport. In ultimii 10 ani, Copenhaga a investit aproximativ 134 de milioane de dolari pentru 350 de kilometri de piste dedicate ciclismului.

2. Utrecht, Olanda

In timp ce, in Romania pistele de biciclete sunt prea putine sau chiar lipsesc cu desavarsire, in Utrecht s-a construit cea mai mare parcare subterana pentru biciclisti. Locul se afla langa gara din Utrecht si se numeste Stationsplein Bicycle Parking. Autoritatile si-au propus ca pana in anul 2018, garajul subteran sa gazduiasca 12.500 de biciclete. Biciclistii vor putea folosi aceasta parcare 24/24 de ore, 7 zile pe saptamana, cu o taxa de 1,25 de euro/zi (primele 24 de ore fiind gratuite).

Utrecht, Olanda. Sursa foto: uia-initiative.eu

3. Amsterdam, Olanda

Olandezii chiar au un cult pentru miscarea pe doua roti. O demonstreaza si Amsterdam. In acest oras mersul pe bicicleta este un stil de viata. La cafenea, pe strazi, la intersectii, de-a lungul canalelor, sunt peste tot. La aproximativ 800.000 de locuitori sunt 900.000 de biciclete. O problema reala daca ne gandim la posibilitatea parcarii acestora. Insa, autoritatile au in vedere, pe viitor, proiecte ample de solutionare a acestor inconveniente.

Amsterdam, Olanda. Sursa foto: hftp.org

4.Strasbourg, Franta

Strasbourg este orasul cu biciclete al francezilor. Orasul pune la dispozitie iubitorilor de biciclete cea mai mare retea de piste din Franta, aproximativ 560 de kilometri. Bine intretinute, pistele late fac accesul mai usor catre obiectivele turistice din Strasbourg. Bine de stiut ca, bicicletele pot fi inchiriate de la Velhop, aici tariful pentru o ora este de 1 euro, pentru 24 de ore – 6 euro, iar pentru o saptamana – 18 euro.

Strasbourg, Franta. Sursa foto: petit-train-strasbourg.fr

5. Malmo, Suedia

”Orasul parcurilor”, Malmo, denumit asa datorita numeroaselor parcuri de aici, iti ofera posibilitatea de a te plimba in voie si de a te bucura de un oras cu farmec. Si cum viata nordicilor ar fi imposibila fara biciclete, aflam ca Malmo detine 410 kilometri pentru biciclisti. Un prilej tocami bun de a planifica urmatoarea vacanta aici.

Malmo, Suedia. Sursa foto: infotour.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole