Euronews Travel a postat acum câteva zile un videoclip pe Instagram, recomandând călătorilor să exploreze frumusețile naturale și arhitecturale din regiunea nord-vestică a României, Maramureș.
Satele mici din Maramureș au fost descrise ca fiind „desprinse din basme”
„Satele mici parcă sunt desprinse din basme, dar sunt locuri din viața reală. Regiunea îndepărtată a nord-vestului României, Maramureș, are un stil arhitectural unic, unde bisericile înalte, în formă de turn, cu acoperișuri din șindrilă îmbogățesc peisajul”, subliniază jurnalistul de călătorie în videoclipul Instagram, scrie transylvanianow.com.
Mai multe biserici din Maramureș au o vechime de 400 de ani, au fost construite folosind stejar local și sunt incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după cum subliniază postarea.
Citește și: Obiective turistice în Maramureș. 10 locuri-cheie din „ vatra ” tradițiilor.
Bisericile de lemn din Maramureș aparțin confesiunilor ortodoxe și ocazional greco-catolice. Cele mai multe dintre ele sunt construcții destul de înalte, cu clopotnițe distincte, subțiri, pe partea lor de vest. Dar titlul postării Euronews Travel este „Descoperiți bisericile gotice unice din regiunea îndepărtată a Maramureșului”.
Bisericile din lemn din Maramureș au într-adevăr o arhitectură tipică, specifică regiunii, dar nu sunt de fapt biserici în stil gotic. Cele care încă sunt în picioare au fost construite în cea mai mare parte începând cu a doua parte a secolului al XVII-lea. Cu toate acestea, zona Maramureșului este considerată a fi o destinație excelentă de călătorie, deoarece multe dintre satele sale sunt situate în peisaje montane frumoase, neatinse, mulți locuitori ducând un stil de viață tradițional și îmbrăcându-se în fiecare zi în hainele colorate, brodate, specifice din regiune.
Locuri de vizitat în Maramureș – Surdești, Plopiș, Rogoz, Ieud, Poienile Izei, Bârsana, Budești și Desești – au fost recunoscute de către UNESCO ca unele dintre cele mai importante ale patrimoniului mondial. Unice datorită formei și ornamentației, acestea au caracteristici precum: acoperișuri înalte și înguste și clopotnițe ascutițe, descrise de multe ori ca „stilul gotic al Maramureșului.”
Veazi și: Cele mai frumoase sate din Maramureș.
Materialul primar utilizat de artizanii care le-au construit, a fost stejar local, care a supraviețuit cu eleganță, până în prezent. Pereții interiori ai bisericilor au fost pictați de artiști locali, cu scene biblice de multe ori juxtapuse împotriva peisajului familiar al satului.
Nu doar zona maramureșeană a atras atenția celor de la Euronews, ci și Brașovul a fost promovat la nivel internațional. Jurnalistul Charley Ottley a devenit celebru pentru documentarul în patru episoade Wild Carpathia, prin care prezinta Brașovul.
Videoclipul de prezentare a zonei Maramureș de către Euronews
Vechi de mai bine de 400 de ani, 8 dintre aceste biserici maramureșene sunt incluse în Patrimoniul UNESCO și reflectă importanța bisericii în viața comunității rurale. În unele biserici din nordul Maramureșului se observă o influență a stilului primelor biserici construite de vikingii creștinați. Acest stil s-a răspândit și în alte țări, precum Ucraina, Polonia și Slovacia.