Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii

Cu o istorie de 12.000 de ani, vedem atractii turistice in Sanliurfa. Cunoscut de localnici si drept orasul antic Ur, acesta prezinta cu mandrie mostenirea tuturor civilizatiilor care au prosperat in regiune(elena, araba, armeana, bizantina, otomana). Este orasul unde s-a nascut Profetul Ibrahim – Avraam si a predicat invataturile sale monoteiste, Sanliurfa fiind unul dintre marile orase de pelerinaj ale Turciei. Astazi, bogata istorie si arhitectura il transforma intr-un loc interesant daca vreti sa aflati cultura si mostenirea Turciei.

Sanliurfa este „Ierusalimul Anatoliei”, loc de pelerinaj atat pentru evrei, crestini si musulmani.  

Atractii turistice in Sanliurfa: Göbekli Tepe

Desi ruinele ramase sunt insuficiente, nu este de neglijat importanta acestui sit pentru istoria umana. Sapaturile arheologice au inceput undeva prin anii ’90, iar specialistii au datat acest sit religios ca fiind cel mai vechi din lume. Stalpii neolitici, sculptati cu reprezentari de animale, au fost datati in jurul anului 10.000 i.Hr. Un tur ghidat va fi suficient pentru a intelege istoria locului, care se afla la aproximativ 15 kilometri de oras.

Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii
Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii: Göbekli Tepe. Sursa foto: www.mindless.one

Atractii turistice in Sanliurfa: Gölbasi – zona sacra a iazurilor cu pesti – Balıklı Göl si Ayn-i Zeliha

Chiar in inima orasului se afla zona Gölbasi, un parc foarte frumos amenajat si care trebuie inclus in fiecare tur prin acest oras al Anatoliei. Punctul de atractie sunt, desigur, bazinele sacre cu pesti – Balikli Göl si Ayn-i Zeliha, care, la randul lor, sunt inconjurate de frumoasa Moschee Rizvaniye Vakfi, de complexul Medrese si Moscheea Halilur Rahman.

Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii
Balikli Gol. Sursa foto: https://www.biletall.com/blog/guneydogu-anadolu-bolgesinde-bir-inci-sanliurfa/

Legenda spune ca, Avraam (Ibrahim), profetul islamic, din Vechiul Urfa a inlaturat credinta in zeii pagani, iar Nimrod, regele asirian,nu a fost de acord. Nimrod a vrut sa il omoare, insa Dumnezeu a transformat focul in apa si carbunii in pesti – crapi. Avraam a fost purtat prin aer, de unde este cetatea acum si a aterizat pe un pat cu trandafiri. Astfel ca zona pitoreasca Gölbasi a piscurilor si gradinilor cu trandafiri in forma de peste este o recreere simbolica a acestei povesti. Pentru credinciosi, crapii din iaz sunt sfanti, iar vizitatorii sunt incurajati sa ii hraneasca.

Atractii turistice in Sanliurfa: Complexul Dergah

In complexul Dergah se afla Hazreti Ibrahim Halilullah, pestera in care se spune ca s-a nascut profetul Avraam. Legenda spune ca mama Profetului a nascut aici in secret, deoarece regele Nimrod fusese avertizat intr-o profetie ca un mare conducator se va naste. Astfel, el a dat porunca in regat sa fie omorati toti nou-nascutii baieti. Tot aici se afla si Moscheea Mevlid-i Halil, un loc important de pelerinaj pentru credinciosi care, o data pe an, se aduna aici pentru a primi binecuvantarea.

Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii
Dergah. Sursa foto: Balikli Gol. Sursa foto: https://www.biletall.com/blog/guneydogu-anadolu-bolgesinde-bir-inci-sanliurfa/

Atractii turistice in Sanliurfa: Castelul Sanliurfa

Ramasitele unei cetati antice inca spune povestea orasului vechi, iar privelistea oferita de aceasta poate fi vazuta dupa un traseu de la parcul Gölbasi. Dealul este cunoscut de localnici ca fiind un loc de retragere al pustinicilor. De asemenea, in istoria orasului, dealul este acelasi loc in care au fost comandate funerariile Profetul Avraam prin incendiere de catre rege.

Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii
Castelul Sanliurfa. Sursa foto: http://www.istanbulturkeybook.com/great-sanliurfa-guide/

Fortificațiile actuale de pe varful dealului au atata origini elene, bizantine, otomane si este un adevarat muzeu in aer liber pe care merita sa il explorati.

Atractii turistice in Sanliurfa: Bazar

Ce ar fi Turcia sau lumea araba, in general, fara bazarul plin de arome si culoare? In mijlocul pietei, inghesuiti de tarabe, vantul aduce cele mai diverse arome, iar mirosurile se amesteca intre ele, ca intr-o explozie.

Atractii turistice in Sanliurfa. Pe urmele vechilor civilizatii
Bazar. Sursa foto: https://hometurkey.com/en/destinations/sanliurfa

Puteti gasi aproape orice aici, de la haine, ceaiuri, bunuri de uz casnic pana la articole de piele lucrate manual, antichitati, mirodenii, obiecte din metal. Este un loc minunat pentru a va pierde cateva ore si, mai ales, bucurati-va de atmosfera si zumzetul unui astfel de conglomerat.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole