Romania are locuri unice, asa ca pornim in aflarea acestora si ne oprim, astazi, in Bacau. Stim sigur ca Moldova cea cu dulce grai are o multime de surprize pentru noi. Noua vacantele statice nu ne plac, si cum fiecare loc are ceva unic, incercam sa exploram zona in cautarea acestora. Asa ca iata unde sa va opriti daca v-ati hotarat sa ajungeti pe aici.
Cetatea Rákóczi
Fost punct vamal, Cetatea Rákóczi se afla pe vechea granita dintre doua falnice regiuni: Transilvania si Moldova. Ruinele cetatii pot fi vazute in localitatea Ghimes, iar acest nume pune in mare incurcatura lingvistii care nu se pun de acord cu etimologia cuvantului. Dupa lingvistul Czirbusz Géza, numele provine din cuvantul „gaumjan”, care s-ar traduce ca „loc de observatie”, de altfel si rolul acestui punct vamal.
Obiective turistice in Bacau si imprejurimi: Lacul Poiana Uzului
Valea Uzului este considerata una dintre cele mai frumoase zone turistice din judetul Bacau, insa nici apa si nici curentul nu ajungeau pana aici. Astfel ca, omul inventiv a pus opreliste raului Uz si a aparut o alta atractie – Lacul de acumulare Poiana Uzului. Parte a Rezervatiei Naturale Nemira, intinderea de apa se afla in spatele unui baraj inalt de 80 de metri si se intinde pe aproximativ 5 kilometri distanta. Lacul are o valoare importanta, asigurand alimentarea cu apa in satele vecine.
Salina Drumul Sarii
In Bacau, popositi o zi la Targu Ocna! La peste 240 de metri adancime si dupa un drum de 3,2 kilometri veti putea inhala doar aer sarat. Aici puteti vizita mina de sare si petrece chiar cateva ore buna in subteran. In interior, in a aerul sarata, turistii se pot recrea pe terenul de volei, pot vizita muzeul sarii si vizita expozitiile. Daca vreti sa faceti baie in apa sarata aveti ocazia sa o faceti in strandul amenajat aici. De altfel, salina mai include o baza de tratament si o pista de kart pentru cei in cautarea adrenalinei.
Castelul Rosu de la Hemeius
O ruina in prezent, din cauza ignorantei autoritatilor si localnicilor, Castelul Rosu merita macar o fotografie. Caramida rosie va fi si mai accentuata daca asteptati apusul rosiatic de vara. Parcul din imprejurimi este o oaza de verdeata, desenata de catre un peisagist german, pe la 1880. Din pacate, cladirea a fost parasita de aproape 20 de ani si nu stim cand va intra in renovari capitale.
Obiective turistice in Bacau si imprejurimi: Rezervatia Naturala Nemira
Ati ajuns in Bacau si nu stiti ce puteti face? Ce ziceti de o plimbare in natura? Cei care isi doresc sa faca pentru prima oara o drumetie montana, o pot face din Rezervatia Naturala Nemira. Muntii au aici altitudini modeste, dar peisajele salbatice sunt demne de fotografiat. Cu grija si putin noroc puteti vedea ursul brun, salamandra sau floarea de colt. Pasionatii muntelui recomanda doua trasee cu plecare din Slanic Moldova, avand destinatia finala varfurile Nemirei: Farcul Mare (1.700 de metri) si Farcul Mic (300 de metri). Traseelor pot dura 2 ore si trebuie sa parcurgeti 5 kilometri.
Vivariul din Bacau
Acvariu, terariu si acum…Vivariul din Bacau. Doar ca cel din urma este un muzeu, de altfel singurul din Romania care creste si reproduce exponatele. Daca ajungeti pe strada Popa Sapca la numarul nr. 3 sa stiti ca la aceasta adresa se afla acest muzeu inedit. Ce puteti vizita? 4 expozitii permanente cu pasari, reptile sau pesti.