Locuri de vizitat in Maramures unde traditia si omul merg mana in mana

Cele mai frumoase locuri de vizitat in Maramures si cea mai nordica regiune a teritoriului romanesc – este casa multor sate in care traditiile seculare (vechi de secole) sunt inca parte din viata de zi cu zi. Locuitorii acestei zone si-au pastrat, intr-un mod uimitor, cultura rurala si meseriile stramosilor daci.
Satele din Maramures se disting prin bisericile unice de lemn, cu turle inalte si acoperisuri cu sindrila. Terenul impadurit reprezinta mai mult de patru cincimi din regiune, prin urmare, lemnul a fost mult timp – si continua sa fie – mediul de exprimare pentru artizanii din regiune.
Sculpturile in lemn decoreaza streasinile, ferestrele si intrarile principale. Lucrarile facute manual, pot fi vazute de asemenea,  in covoare tesute manual si broderii complicate, care impodobesc rochiile populare inca purtate de catre localnice.

Portile de lemn maramuresene
Pentru alte exemple reprezentative ale maiestriei locale, va indemnam sa faceti o calatorie la fata locului, si sa observati monumentalele porti maramuresene.
Sustinute de trei coloane, acestea sunt dotate cu motive traditionale ornamentale, inclusiv soarele si cablul de fire rasucite – ambele simboluri ale vietii si continuitatii.
Unele dintre cele mai frumoase porti de lemn se gasesc in satele Vadu Izei, Desesti, Giulesti, Budesti, Sarbi, Barsana si Oncesti.

Bisericile de lemn maramuresene
Asa cum era cu sute de ani in urma, viata sociala si acele locuri de vizitat in Maramures continua sa se roteasca in jurul bisericii din sat.

Locuri de vizitat in Maramures – Surdesti, Plopis, Rogoz, Ieud, Poienile Izei, Barsana, Budesti si Desesti – au fost recunoscute de catre UNESCO ca unele dintre cele mai importante ale patrimoniului mondial. Unice datorita formei si ornamentatiei, acestea au caracteristici precum: acoperisuri inalte si inguste si clopotnite ascutite, descrise de multe ori ca „stilul gotic al Maramuresului.”

Materialul primar utilizat de artizanii care le-au construit, a fost stejar local, care a supravietuit cu eleganta, pana in prezent. Peretii interiori ai bisericilor au fost pictate de artisti locali, cu scene biblice de multe ori juxtapuse impotriva peisajului familiar al satului.

Maramuresul este dominat de un peisaj de munti si vai. Gutai, Lapus, Tiblesului Maramures si Muntii Rodnei sunt taiate de treceri numite Huta, Gutai, Prislopul, Setref si Botiza. Trei vai largi traverseaza regiunea: Viseu, Iza si Mara.

Parcul National Muntii Rodnei, o rezervatie naturala umpluta cu o bogata diversitate de flora si fauna, a fost distins cu statutul de biosfera de catre UNESCO.

Repere peisagistice. Locuri de vizitat in Maramures

Cimitirul Vesel – frumos colorat, gravat manual cu poezii amuzante despre cei care au trecut in vesnicie, acest cimitir reprezinta o „atractie” neobisnuita si pur si simplu minunata.

Drumetii in Muntii Rodnei

Bisericile de lemn – fin lucrate, cu turle magnifice.

Muzeul satului in aer liber din Sighetu Marmatiei ,se mandreste cu zeci de case si cladiri agricole
Caile ferate forestiere – nu pierde aceasta experienta; calatoreste in trecut cu o excursie de-a lungul Vaii Vaserului.

Calatorie cu trenul cu abur (Mocanita)
Pentru o experienta unica, fa o calatorie cu trenul cu aburi, care incepe in micul oras Viseul de Sus; trenul cu abur se deplaseaza de-a lungul unui traseu pitoresc pentru aproximativ 40 de km.
Trenul asigura singura modalitate de acces – altele decat mersul pe jos – in localitatile din vale.
Din anul 2000, calea ferata este sustinuta si din strainatate, de Elvetia. In Viseul de Sus, infrastructura este importanta si poate fi utilizata pentru dezvoltarea turismului. Incepand cu anul 2005, au existat vagoane proprii de vizitatori, trase de locomotive cu abur, iar din 2007, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural „Muntii Maramuresului”, aflandu-se sub protectie europeana.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole