Pobiti Kamani, padurea de piatra din Bulgaria

Stiati ca, la numai 120 de kilometri de Romania, pe teritoriul Bulgariei se afla unul dintre cele mai stranii locuri? Pobiti Kamani se numeste locul care atrage curiosi din toate partile globului. Padurea de piatra se afla in apropierea orasului Varna, in singura zona desertica a tarii.

Pobiti Kamani, minunea naturala de pe litoralul Bulgariei

Daca ati vedea pentru prima oara aceste coloane de piatra ati spune cel mai probabil ca sunt ruinele unui templu antic. Insa, nu este asa. Natura este cea care a creat aceste formatiuni stranii, dispuse in grupuri formand astfel o padure. Coloanele cilindrice se intind pe o suprafata de 253 de hectare. Acestea sunt dispuse de-a lungul coastei Marii Negre si au inaltimi cuprinse intre 5 si 7 metri, cu o grosime de pana la 3 metri.

Padurea de piatra, Bulgaria. Sursa foto: traveleurope.ro
Padurea de piatra, Bulgaria. Sursa foto: traveleurope.ro

Un lucru ciudat este aspectul lor la interior, acestea fiind goale si umplute cu nisip, fara a avea vreo fundatie, doar ingropate in nisip.

Coloanele de piatra au fost incluse in Patrimoniul UNESCO

Pentru a proteja unicitatea zonei, Pobiti Kamani-Padurea de Piatra a fost declarata arie naturala si face parte din Patrimoniul UNESCO. Padurea de piatra nu reprezinta numai o atractie turistica, ci si una dintre putinele zone desertice in care creste cactusul.

Pobiti Kamani, Bulgaria. Sursa foto: hotel-plaza.eu
Pobiti Kamani, Bulgaria. Sursa foto: hotel-plaza.eu

Specialistii au emis doua teorii cu privire la formarea Pobiti Kamani. Prima se refera la faptul ca aceasta a avut o origine organica, in urma activitatii coralilor. Iar cea de-a doua se refera la originea minerala, ce explica ca zona a fost desertificata prin eroziunea rocilor. Nu se stie exact care dintre aceste teorii este valabila, dar cercetatorii sunt unanim de acord ca aceste coloane nu au fost facute de mana omului.

Vedeta padurii pietrificate este grupul ”Centru-Sud”, compus din 300 de coloane. Celelalte zone la fel de vizitate sunt ”Beloslav-vest” si ”Slanchevo-sud est”.

Coloanele cilindrice din piatra, Bulgaria. Sursa foto: bottin.com
Coloanele cilindrice din piatra, Bulgaria. Sursa foto: bottin.com

Un asemenea loc nu putea sa nu aiba tesute o sumedenie de legende, care mai de acre cu talc.

Se spune ca gigantii au creat Pobiti Kamani. Avand ordin sa construiasca prima capitala a Bulgariei, uriasii carau pietre gigantice pentru constructie. In momentul in care li s-a spus ca orasul este finalizat, acestia au aruncat la intamplare pietrele pe care le carau. Astfel s-a format Padurea de Piatra. O alta legenda frumoasa spune povestea templului zeului marii Poseidon din Marea Neagra.

Pobiti Kamani este pe cat de straniu, pe atat de interesant. Un loc ce merita vazut pe litoralul Bulgariei.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole