Noul coronavirus în Italia. În ce condiții îți poți lua banii înapoi pe vacanță

Italia este una dintre destinațiile de vacanță preferată de români, iar mulți și-au cumpărat deja un concediu acolo pentru vara aceasta. Printre turiști au apărut îngrijorări după ce au fost înregistrate 152 de îmbolnăviri și trei oameni au murit. Agențiile de turism anunță că de teama acestui nou coronavirus, au fost câțiva turiști care s-au interesat cum și-ar putea anula vacanța.

Însă, important de știut este că dacă zborurile nu au fost anulate către și dinspre Italia, ei nu își pot primi banii înapoi și nici nu vor fi despăgubiți. Pe de altă parte, agențiile anunță că e o panică nejustificată pentru Italia, mai ales pentru cei care și-au cumpărat pachete de vacanță pentru concediu de vară.

De asemenea, foarte important de precizat este că în cazul în care lucrurile se agravează și sunt anulate zborurile, turiștii pot primi despăgubiri. A fost această situați în cazul românilor care mergeau ca turiști în China.

Se aplică un articol de lege care îi protejează pe românii care au cumpărat vacanțe în zonele afectate.

Este vorba despre art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 care se referă la comercializarea pachetelor de servicii de călătorie. Potrivit acestui articol de lege, „călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație”.

Ce înseamnă „circumstanțe inevitabile și extraordinare? Ministerul Economiei precizează că explicațiile sunt la art. 3, alin. (3) din aceeași ordonanță. Mai exact, este vorba despre o „situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole