Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice

Impartite intre Muntenia si Moldova, cautam obiective turistice in Vrancea. Acele locuri unice de care strainii sunt fascinati, dar noi le cautam in alta parte. Iar in judet lista comorilor naturale sau realizate de mana omului nu sunt de neglijat. Naturalistii se pot delecta in Rezervatia Cheile Tisitei, statiunea Lepsa este oaza de relaxare in weekend, Focul Viu este magic, iar podgoriile se intind cat vezi cu ochii. Altfel spus, de ce nu am vizita aceste meleaguri strabune?

Podgoriile Vrancei

Dealurile Moldovei se alatura celor 12 tinuturi viticole ale tarii. Si anume: Dobrogea, Podisul Transilvaniei, Terasele Dunarii, Nisipurile din sudul tarii, Dealurile Olteniei si Munteniei, Dealurile Banatului si Dealurile Crisanei si Maramuresului.

Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice
Podgorie in Romania. Sursa foto: revistasinteza.ro

Vrancea este recunoscuta pentru vastele sale podgorii. Doua localitati sunt des vizitate de pasionatii de vinuri: Panciu -Hrubele Domnesti si Odobesti – Beciul Domnesc. Podgoriile au ajuns sa fie cunoscute si pe plan international, iar cei care se ocupa de ele permit turistilor sa viziteze aceste locuri.

Recomandam sa programati vizita toamna, la culesul viei, in miros de struguri copti, sa participati la procesul de fabricatie si sa aflati mai multe lucruri despre istoria cramelor si pivnitelor romanesti.

Obiective turistice in Vrancea: Lacul Negru

Deosebit, mistic si ascuns in vegetatie, asa poate fi descris Lacul Negru, una dintre atractiile judetului Vrancea. Se afla in Rezervatia Cheile Narujei, un loc salbatic ce merita vazut la pas, daca aveti o zi la dispozitie, macar. Numele lacului a fost dat, desigur, de la culoarea sa paciurie, data de turba ce acopera cei 10.000 de metri patrati. Un loc de altfel unic, foarte putin explorat de turisti din cauza accesului dificil. O planta unica in Carpati creste in mlastinile de aici, si anume, roua cerului, o planta carnivora.

Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice
Lacul Negru. Sursa foto: wildcarpathiaadventure.ro

Accesul catre rezervatie se face prin DJ 205D Focsani-Nistoresti-Herastrau, ca mai apoi sa se urmeze un drum forestier pe Valea Narujei. Aproape de cabanele forestiere exista un traseu turistic care duca catre Lacul Negru.

Statiunea Lepsa

Statiunea Lepsa se afla in comuna Tulnici si poate fi, spre deosebire de aglomerata Vale a Prahovei, oaza de liniste absoluta. Asezarea montana este pozitionata in Pasul Tulnici, acesta facand legatura intre regiunea Moldovei si cea a Transilvaniei. Cu asa un peisaj salbatic, nu va ramane decat sa porniti in drumetii, cat e ziua de lunga, ca apoi sa gustati din preparatele locale. Turistii care au mai ajuns prin zona marturisesc ca la pastravaria de aici se gaseste cel mai bun peste, pastrat in cetina de brad. Asa o fi!

Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice
Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice: Lepsa. Sursa foto: click.ro

Pe carari montane veti da si de Manastirea Lepsa, un vechi lacas de cult care poate fi acel loc in care sa gasiti raspunsuri la intrebarile voastre.  Daca va decideti sa ajungeti intr-un weekend pe aici puteti gasi pe site-ul lepsa.ro unitati de cazare disponibile.

Obiective turistice in Vrancea: Cascada Putnei

Tot in statiunea Lepsa puteti incerca apele Cascadei Putna. Apele involburate se revarsa pe o distanta de 80 de metri, intr-un lac cu adancimea maxima de 12 metri, ca mai apoi sa ajunga in Cheile Tisitei.  Zona face parte din Parcul Natural Putna-Vrancea si a fost declarata monument natural in anul 1973.

Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice
Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice: Cascada Putna. Sursa foto: traveleuropa.ro

Cheile Tisitei

Daca ati ajuns in Vrancea incercati sa ajungeti si in Rezervatia Cheile Tisitei. Este aproape de satul Lepsa si poate fi ocazia perfecta pentru a le arata celor mici cum sa supravietuiasca in natura. Aici veti gasi, pe o suprafata de 9 kilometri, pereti de stanca abrupti, vai inguste prin care isi fac loc apele, pajisti si multa padure. Zona este destul de accesibila explorarilor in grup.

Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice
Cheile Tisitei. Sursa foto: taradacilor.ro

Fiti cu bagare de seama atunci cand pasiti si tineti la indemana o trusa de prim ajutor, pentru orice eventualitate. In Cheile Tisitei creste si  floarea de colt sau trandafirul de munte, flori delicate ce pot fi surprinse in perioada de inflorire. Legendele locului spun ca aici exista tunele sapate in pamant, din timpul Imperiului Habsburgic, acestea legand localitatile Lepsa de Goza.

Obiective turistice in Vrancea: Rezervatia ”Focul Viu”

Rezervatia ”Focul Viu”merita sa se afle pe orice harta turistica. Se afla in localitatea Andreiasu de Jos si a devenit renumita datorita emanatiilor de gaze care se aprind atunci cand razele soarelui ajung pe pamant. O zona de altfel unica in tara, care acopera o suprafata de 400 de metri patrati, in pitoreasca Valea a Milcovului. Intreaga rezervatie se intinde pe 12 hectare, iar aici veti gasi numeroase structuri geologice, dar si lacurile Meledic, Mocearu si Limpede. Despre rezervatia ”Focul Viu”, noi am scris un articol aici https://ideipentruvacanta.ro/focul-viu-rezervatia-din-romania-unica-europa/.

Platoul Meledic. Ce minuni naturale ascunde taramul de sare din Buzau
Platoul Meledic. Ce minuni naturale ascunde taramul de sare din Buzau: Focul Viu. Sursa foto: informatii-romania.ro

Casa memoriala ”Mos Ion Roata”

Incursiunile istorice ne poarta pasii pe urmele lui Mos Ion Roata. Povestirile lui Creanga despre acest personaj, in dulcele grai moldovenesc ne-au insotit copilaria, insa departe de a fi doar o poveste. Mos Ion Roata este modelul autentic al taranului roman si a existat in realitate. Razes moldovean, nascut in Campuri, Mos Ion era membru al Divanului Ad-hoc al Moldovei. Toata viata sa a luptat pentru taranul roman sa aiba acces la scoala, sa aiba pamaturi, a militat pentru Unire si a primit ,,Steaua Romaniei”.

Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice
Obiective turistice in Vrancea. Comorile ascunse in doua regiuni istorice: Casa memoriala Mos Ion Roata. Sursa foto: talentedenazdravani.eu

Urmasii sai traiesc in Gura Vaii, iar casa in care a trait, cea din Campuri a devenit casa memoriala. Aici, oaspetii care ii trec pragul, pentru suma modica de 4 lei, pot vedea o fila din istoria satului romanesc. Doua odai, o bucatarie si un hol compun mica gospodarie taraneasca ce apartine secolului XIX. In interior veti gasi cateva obiecte personale, obiecte vestimentare, icoane, vatra si hornul cu ajutorulu carora fumul ajunge in pod, acolo unde taranii tineau, odinioara, carnurile la afumat. Insa, un lucru nestiut este acela ca fumul intarea si sindrila, facand-o rezistenta in timp. Poate asa ne explicam de ce, case de sute de ani sunt inca in picioare.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole