Pensionarii și elevii cu venituri mici pot primi tichete sociale

Cele mai defavorizate categorii de persoane pot beneficia de tichete sociale. Persoanele în vârstă de 75 de ani împliniți sau peste, fără ajutor material, cu venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, dar și persoanele fără adăpost, inclusiv persoanele sau familiile care au fost evacuat și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale pot primi tichete sociale pe suport electronic. Aceste carduri sociale sunt destinate pentru mese calde. 

Ajutoarele financiare sunt acordate de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, ca parte a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014 – 2020 (POAD), finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). 

Important de știut este faptul că suma alocată pentru tichetul social pentru mese calde pe suport electronic este de 180 de lei pe lună. Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor pe card. De asemenea, valoarea maximă a tranzacțiilor zilnice acceptate cu cardul este de 40 de lei. Cardurile pot fi utilizate în unitățile de alimentație partenere precum restaurante, cantine, fast-food, pizzerii, firme de catering sau terase. 

Ajutor și pentru elevi 

Pot beneficia de un sprijin educațional și copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, copii care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate potrivit Legii nr. 248/2015. 

De asemenea, sunt eligibili pentru programul de tichete sociale elevi și copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul Național de Rechizite Școlare, potrivit OG nr. 3/2001, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară. 

Tichetele sociale pot fi folosite exclusiv pentru achiziția de materiale școlare, precum rechizite necesare frecventării școlii, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe. De asemenea, pot fi folosite și pentru a achita integral sau parțial achiziționarea de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru a merge la școală. Suma alocată este de 500 de lei pe an școlar.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole