Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor

Perast pare a fi un colt de Venetia, insa ancorat pe coasta Marii Adriatice, in frumosul Golf Kotor. Odinioara oras al marinarilor, astazi orasul muntenegrean uimeste turistii cu povestile sale. O singura strada principala trece prin aceasta mica asezare, dar are nu mai putin de 16 biserici si 17 palate, unele ruine sau in plina renovare.

Orasul pare ca isi face intrarea in mare, accesul se face pe un drum ingust pe malul marii numit Obala Marka Martinovića. Perast a fost asezat la poalele dealului impadurit Sf.Ilija, la 873 de metri altitudine. Un motiv in plus pentru trecatori sa faca zeci de fotografii.

Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor
Sursa foto: bosna.life

Perast – orasul dintre golfuri

Orasul nu are mai mult de 350 de locuitori si aproape 100 de case din piatra colorata. Par suprapuse ca intr-un joc de lego, pe strazile inguste ale Perastului.

Parca strategic asezat, intre Golfurile Risano si Kotor, orasul indeamna la evadare si visare. Nici nu ar putea fi altfel cu un asa peisaj, care credem noi ca ar fi extraordinar si pe timp de iarna.

Cand ar fi timpul ideal sa ajungeti in Perast? Din primavara pana toamna tarziu. Cu 240 de zile insorite si o temperatura medie de 18,5 grade Celsius, este destinatia ideala pentru o vacanta.

Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor
Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor. Sursa foto: bosna.life

Atractiile orasului nu sunt pe uscat!

Aproape de Perast se afla doua mici insule numite Sveti Juraj sau Sveti Đorđi, adica Sf. Gheorghe – si Gospa od Škrpjela, adica Doamna de Piatra. Dintre cele doua, Gospa od Škrpjela este deosebit de interesanta, dat fiind faptul ca este singura insula construita artificial in Marea Adriatica.

Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor
Lady of the Rock, Perast. Sursa foto: http://www.goldeninn.me/SQ/perast/

Pregatiti aparatele de fotografiat, aveti ce imortaliza, insula are o suprafata de 3000 de metri si a fost construita pe o stanca. Legenda spune ca aceasta constructie a inceput in 1452, dupa ce doi marinari venetieni au gasit o imagine a Fecioarei Maria pe o piatra. Imagine care astazi o puteti gasi in biserica de pe insula, construita piatra cu piatra.

Pentru cativa euro, localnicii, care au barca, va pot plimba prin Golful Kotor. O sa va bucurati de privelisti la 360 de grade.

Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor
Palatul Bujovic. Sursa foto: http://www.adria.travel/western-balkans-tour/

Muzeul orasului, amenajat in palatul Bujovic este o optiune interesanta pentru a afla o parte din istoria nu doar a Perastului, ci si a intregului Golf din Kotor. Aici veti gasi o colectie bogata de mobilier si artefacte donate de localnici.

Pe langa legende, istoria spune ca pentru acest mic oras cu iesire la mare, de-a lungul secolelor multe imperii s-au luptat. Dar centrul maritim important al Adriaticii a tinut piept invaziilor. De asemenea scoala nautica de aici era recunoascuta in intreaga lume, multi venetieni si rusi invatand sa cutreiere marile si oceanele in Perast.

Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor
Fasinada, sarbatoare locala. Sursa foto: https://www.montenegropulse.com/perast.html

Evenimente

Intre 30 iunie si 1 iulie, in Perast are loc Festivalul de muzica Klapa, muzica corala traditonala croata si muntenegreana. Pe 22 iulie orasul iar sarbatoreste – Fasinada, de aceasta data intreaga insula. Ambarcatiunile sunt decorate cu ghirlande de flori si navigheaza in golf, iar cei de la bord arunca cu pietre in jurul insulei. Un mod fascinant de a cunoaste traditiile acestui loc.

Unde te cazezi?

Dimensiunea lui Perast este limitata, astfel incat se potriveste unui anumit numar de persoane. Nu sunt multe unitatile de cazare, cateva hoteluri si aparatamente pe care le inchiriaza localnicii. Interesati-va din timp daca doriti sa rezervati o camera aici. Insa, vestea buna e ca in lunile de vara, cand marile orase ale Europei se supraaglomereaza, in Perast inca e liniste.

Hotel Per Astra, 4 stele, Hotel Admiral, 3 stele, Hotel Monte Bay Retreat, 4 stele(fabulos) sau Conte Hotel&Restaurant sunt alegerile perfecte. 

Cum se ajunge in Perast?

Aeroporturile din apropiere sunt cele din Tivat, la aproximativ 20 de kilometri distanta, Dubrocnik, la 59 de kilometri distanta si cel din Podgorica, mult orea departe, la 102 kilometri.

Perast. Orasul marinarilor. 2 zile in frumosul Golf Kotor
Un oras in care sa ramai. Sursa foto: https://www.bozholidays.com/explore-south-dalmatia/montenegro/perast

Daca va ganditi sa parcurgeti cu masina distanta Bucuresti-Perast (aproape 1000 de kilometri), ganditi-va bine. Muntenegru este o tara cu multe serpentine si aveti nevoie de vigilenta sporita.

Un drum pe care il puteti parcurge este: Bucuresti – Pitesti – Craiova – Calafat – Vidin – Kula – Zajecar – Jagodina – Kragujevac – Zlatibor – Niksic – Perast.

Obiectiv protejat de UNESCO, Perast este una dintre bijuteriile din Muntenegru ce merita vizita voastra!

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole