O insulă și un braț al Dunării reintră cu adevărat în posesia statului român

Începând cu joi, 21 mai 2020, Insula Belina și Brațul Pavel au reintrat în posesia statului român, după cum a declarat premierul.

Insula Belina și Brațul Pavel, înapoi în proprietatea statului

Premierul Ludovic Orban a declarat în ședința de guvern: „Am o veste bună să vă dau: după o lungă perioadă în care Insula Belina și Bratul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului și ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul-verbal de preluare de către Apele Romane a Insulei Belina și a Brațului Pavel, iar preluarea – de asta a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut – se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul județean, adică beneficiarul îl știți foarte bine: Tel Drum. Practic, preluarea va fi curată.

Sigur, după aia, trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în Insula Belina și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de Guvern, în care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel.

Să încheiem acest episod trist în care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie, practic, proprietăți ale statului român.”, informează actual24.ro.

Părți din Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au fsot luate din proprietatea statului și trecută în proprietatea județului Teleorman, unde au fost sub administrarea CJ Teleorman. Apoi, la câteva zile, cele două proprietăți au fost închiriate firmei Tel Drum total ilegal. Suprafețele celor două sunt 278,78 de hectare pentru insulă, respectiv 45 de hectare pentru braț.

Persoanele responsabile au fost trimise în judecată

Persoanele cu funcții publice, care au ajutat la trecerea celor două proprietăți în cadrul județului Teleorman, au fost trimiși în judecată. Sevil Shhaideh, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a fost acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, împreună cu alți colegi. Este vorba despre președintele CJ Teleorman la acea dată, Adrian Ionuț Gadea, Director MDRAP la acea dată, Ionela Stoian, Mariana Sanda Gheoergiu și Rodica Gusa, asistente registrator la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Alexandria.

Unul dintre martorii audiați la Tribunalul București a recunoscut că l-a dus de mai multe ori pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, cu elicopterul pe Insula Belina. Pilotul a declarat cum l-a dus de 5-6 ori pe acesta și a aterizat într-o zonă sălbatică.

„Am efectuat zboruri cu elicopterul pe Insula Belina. Eu nu știam atunci că este o insulă, mai degrabă era un teren neamenajat. Am fost de cinci-șase ori. La primul zbor am mers cu proprietarul elicopterului și am observat că era o zonă sălbatică cu vegetație înaltă. El a făcut demersuri pentru a se construi o platformă de aterizare. L-am transportat pe insulă pe domnul Dragnea, dar și alte persoane, între care pot menționa pe domnul Adrian, care lucra la SPP, apoi era consilier.

Țineam legatura cu Adrian, au fost ocazii când plecam de la Baneasa și acolo nu intra oricine. (…) Aceste zboruri au avut loc in 2016 – 2017, în campania electorală. Îl lăsam pe domnul Dragnea pe insulă și dura o perioadă până când îl luam. Platforma respectivă a fost construită special pentru a ateriza cu elicopterul. Discuția a fost să se curețe locul și a fost construită acea platformă. Prima dată am văzut că vegetația era foarte înaltă și apoi ni s-a spus să aterizăm pe acea platformă. (…) Sigur nu făceam transport de agrement propriu, totul avea legatura cu Liviu Dragnea”, a declarat pilotul pentru Aktual24.

Cele două proprietăți aflate în albia minoră a Dunării și, deci, proprietate din domeniul public al statului, nu puteau fi trecute în proprietatea unui Consiliu județean decât prin Lege, nicidecum prin hotărâre de guvern.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole