Piatra Neamt – oras minunat, indiferent de anotimp

Piatra Neamt este oras al Romaniei,situat in jud. Neamt si in zona Moldovei. Se afla pe DN15, avand legaturi cu orasele Bacau, Iasi, Suceava si Targu-Mures si la 60 km, de aeroportul Bacau. Orasul Piatra Neamt se afla pe valea raului Bistrita si la poalele Dealului Pietricica si Cozla, cu altitudini intre 590- 680 metri.
Datorita pozitiei geografice, a climei foarte blande si a frumusetii, in toate anotimpurile, orasul a fost numit” Perla Moldovei”. Flora este formata din conifere, foioase, dar si arbusti (alun, maces, corn), dar si flora specifica stepei, deci multe plante ierboase. Pana in anul 1864 orasul se numea doar Piatra.

Dupa aceea, i s-a adaugat si Neamt, pentru a-l deosebi de orasul Piatra, din jud.Olt. De dezvoltare industriala a orasului Piatra Neamt, se poate vorbi, incepand cu anul 1841, cand Gheorghe Asachi, deschide prima „moara”de hartie, incepand cu 1852 va functiona fabrica de postav, apoi fabrici de cherestea, chibrituri,de sapun. In 1832 este infiintata prima scoala publica, in 1871-primul teatru, iar in 1885, Banca Nationala isi deschide filiala aici. Intre anii 1950-1960 va fi construit Barajul de la Bicaz, ceea ce va schimba profilul economic, al zonei. In epoca comunista, s-a ajuns la apogeul industrial, prin investitii substantiale.
Odata cu caderea regimului comunist, multe fabrici au fost inchise sau functioneaza la capacitate redusa. Tocmai de aceea, in ultimii ani s-a investit foarte mult, in turism.
A fost realizata o partie de schi, cu lungimea de 1915 m, pe Dealul Cozla. Accesul la partie se face cu telegondola, telescaun, cu plecarea de la gara. La capatul traseului, exista spatii comerciale si cafenele. In curand vor fi si spatii de cazare. Exista posibilitatea de-a inchiria echipament pentru schi, iar partia este bine amenajata, fiind iluminata noaptea.

Locatiile pe care nu trebuie sa le ratati atunci cand mergeti prin Piatra Neamt

Muzeul de arta eneolitica Cucuteni, Piatra Neamt – inaugurat in anul 2005, este un muzeu de arta si istorie,ce cuprinde repere arheologice reprezentative civilizatiei cucuteniene, una dintre cele mai importante colectii, din sud-estul Europei. Muzeul se afla in centru,intr-o cladire somptuoasa,pe 5 niveluri, unde, intre anii 1930-1948, a fost sediul primei banci private, din Piatra Neamt.

Muzeul memorial Calistrat Hogas,Piatra Neamt – se afla in casa in care a locuit familia Hogas. Calistrat Hogas ( 1847- 1917 ) a fost profesor, un autodidact desavarsit si scriitor, exponent al clasicismului romanesc. Muzeul ramane o marturie istorica pretioasa, datorita arhitecturii, ce poarta amprenta targului moldovenesc, de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Muzeul Curtea Domneasca – este un ansamblu de monumente istorice: Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Turnul -clopotnita si Curtea Domneasca, ctitorite de Stefan Cel Mare, cu prima atestare documentara din anul 1491

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole