Popasul Verde, Sangeorz Bai – locul in care natura, traditia si linistea isi dau intalnire

Nu, nu este vorba despre o portiune verde de pamant in care va puteti intinde pe patura sa va relaxati, asa cum probabil v-a dus cu gandul numele. Popasul Verde este de fapt, o casuta originala din Sangeorz-Bai, Judetul Bistrita Nasaud, ce a luat nastere la initiativa unui roman plecat in Belgia.

Paul Axinte, este cel care a dat viata unui concept unic in Romania, nascut din dorinta de a crea un loc de vacanta in orasul sau natal; un loc in care sa se poata trai in armonie deplina cu natura si cu mediul inconjurator.

Pornind de la idea unei constructii mult mai ieftine decat cele conventionale, casa Popasul Verde, este realizata din baloti de paie.

Mutat in Romania, Paul, impreuna cu sotia sa Ann, si cei 3 copii ai lor, au inceput lucrarile casei la care visau. Desi nu a fost un drum usor si casa de vacanta nu este inca finalizata 100%, aceasta se doreste a deveni pe viitor un loc inedit de poposit peste noapte pentru turisti.

Ceea ce face si mai extraordinara aceasta casa de vacanta, este nu doar realizarea integrala a acesteia din baloti de paie si lut, dar si acoperisul verde, de unde se poate admira natura in toata splendoarea sa.

Cum vine asta? Pai, acoperisul este realizat din plante de sedum si alte plante locale, astfel acesta isi schimba culoarea si forma in fiecare anotimp. In plus, acoperisul viu prezinta numeroase avantaje pentru casa: izoleaza termic si fonic, diminueaza consumul de energie si retine apa de ploaie in proportie de 50-80%.

Interiorul casei pastreaza aceeasi nota eco, iar decoratiunile au fost realizate de Maxim Dumitras, un artist local renumit la nivel international, care a integrat multe elemente din natura.
In ceea ce priveste mobilierul, acesta este aproape in intregime second hand.

Casa a fost pictata pe peretii exterior de artistele Mirela Traistaru si Dora Von Grosskarol, lucrarea lor imitand “braul sangeorzan”, cu semne, desene, simboluri si culori.

Desi proiectul nu este inca 100% finalizat, proprietarii au planuri marete: cazare, idei de ecoturism, promovare a traditiilor din zona, workshopuri cu mesteri din Sangeorz-Bai si altele.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole