Tarile in care traiesc cei mai inalti oameni. Cine sunt ”uriașii” planetei

Pe principiul: cercetatorii britanici au descoperit ca…,vom vorbi si noi, astazi, despre un studiu care ne-a atras atentia. Potrivit studiului, cei mai inalti oameni de pe planeta sunt barbatii olandezi si femeile letone. Acest studiu global a tinut cont de inregistrarile din ultimul secol, informeaza revista eLIFE. Tot in cadrul aceluiasi studiu este evidentiat faptul ca barbatii iranieni si femeile sud-coreene au avut cel mai rapid ritm de crestere in inaltime din ultimii 100 de ani pe Terra.

Olanda si Letonia, tarile cu cei mai inalti oameni

Conform studiului, barbatii olandezi sunt cei mai inalti din lume, cu o inaltime medie de 182,5 centimetri. Femeile letone sunt si ele cele mai inalte din lume, cu o inaltime de 170 de centimetri.

Amsterdam, Olanda. Sursa foto: guideurope.eu

Oamenii de stiinta, din cadrul Imperial College London, au realizat acest studiu, impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a genera date cu privire la inaltimea persoanelor de peste 18 ani, din 1914 si pana in anul 2014.

Studiul, publicat de revista eLIFE, a descoperit si ca unele dintre popoarele lumii si-au incheiat ritmul de crestere in ultimii 30-40 de ani. In urma cu 100 de ani, America era pe primul loc in acest top, urmata de Marea Britanie, Finlanda si Japonia. In prezent, Spania, Italia, America Latina si Asia de Est au o populatie care isi continua cresterea in inaltime. In schimb, cei care intra la apa sunt locuitorii Africii Subsahariene, Africii de Nord si Orientului Mijlociu.

Tarile cu cei mai scunzi oameni

La polul opus se afla barbatii din Timorul de Est, ei sunt cei mai scunzi din lume, cu o inaltime medie de 160 de cenimetri. Femeile din Guatemala sunt cele mai scunde, cu o inaltime de 149 de centimetri.

Grafic top cei mai inalti oameni din lume. Sursa foto: stirimondene.ro

Cercetatorii au mai descoperit ca barbatii iranieni au castigat 16,5 centimetri, iar femeile din Coreea de Sud au crescut cu 20,2 centimetri in ultimii 100 de ani. In ultimul secol, englezii au crescut cu 11 centimetri, barbatii din America au adaugat 6 centimetri, iar femeile 5 centimetri. Populatia Chinei a crescut in inaltime cu 11, respectiv 10 centimetri pentru femei.

Clasamentul cu cei mai inalti barbati din lume in 2014: 1. Olanda, 2.Belgia, 3. Estonia, 4. Letonia, 5.Danemarca, 6. Bosnia si Hertegovina, 7.Croatia, 8.Serbia, 9.Islanda, 10.Cehia.

Locurile ocupate de tarile cu cele mai inalte femei din lume: 1. Letonia, 2. Olanda, 3. Estonia, 4. Cehia, 5. Serbia, 6. Slovacia, 7. Danemarca, 8. Lituania, 9. Belarus, 10.Ucraina.

Inaltimea unei persoane poate fi influentata in primul rand de genetica, dar exista si factori precum alimentatia (in special a fatului), starea de sanatate si factori de mediu care aduc schimbari in ritmul de crestere.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole