Tichete de vacanță înlocuite. Avertisment de la agențiile de turism

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a atenționat că, potrivit legii salarizării unitare, începând cu 1 decembrie 2018, nu vor mai exista tichete de vacanță, ci indemnizații în bani. Acest lucru, potrivit lui Burcea, ar putea duce la evaziune fiscală, întrucât nimeni nu va putea să verifice 1,2 milioane de deconturi.

„S-a votat în Camera Deputaților proiectul de Lege a salarizării unitare, care ne aduce din nou dezavantaje. Cel mai important este că de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanță, așa cum sunt gândite, răzgândite, și pentru care ne batem de vreo 3—4 ani, vor fi înlocuite cu prime în bani. Ele se vor acorda lunar. În proiect scrie că suma de 1.450 lei rămâne aceeași. Împărțit la 12 luni, dă cam 120 lei pe lună, bani pe care îi vor primi salariații la stat, bugetarii”, a spus Alin Burcea, într-o conferință de presă.

Reprezentantul ANAT spune că nu vor putea fi verificate deconturile.

„Declarația doamnei ministru (Lia Olguța Vasilescu – n.r.) care spune că banii primiți, după ce se va trece pe prime, vor fi verificați la decont… poate să le spună altora că va putea verifica cineva în România de azi 1,2 milioane deconturi. Nu vă imaginați cumva că oamenii ăia vor fi verificați.

Practic, toată gândirea noastră că banii care se alocă pentru aceste vacanțe se vor duce în turism se alege praful de ea. Oamenii își iau banii, pot să facă ce vor cu acești bani și cu siguranță vor face cu totul altceva decât turism. (…) Vă garantez eu că, dacă nu îi verifică nimeni și ei se văd cu banii în buzunar, o să meargă în România la Varna”, a precizat președintele ANAT.

Tichete de vacanță. Câți bani primește un bugetar

Cuantumul unui tichet de vacanță este de maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, iar impactul bugetar este estimat la 1,73 de miliarde de lei. Documentul stipulează că angajatorul este cel care stabileşte când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii salariaţilor.

În acest program, fiecare bugetar va primi un tichet de vacanță pentru a plăti servicii turistice în România.

Hotelierii au cerut ca aceste tichete de vacanță să fie valabile mai devreme, pentru ca oamenii să le poată folosi și pentru sejururi la mare. Însă, bugetarii care vor să folosească tichete de vacanță pentru un sejur pe litoral vor avea de căutat mult prin oferte, pentru că hotelierii spun că pentru lunile iulie și august gradul de ocupare se apropie de 100%.

Vestea bună este că aceste tichete de vacanță au o valabilitate de 12 luni, așadar pot fi folosite și pentru sărbătorile de iarnă, de exemplu. Tichetele de vacanță vor fi distribuite către bugetari în ritmul în care autoritatea publică lansează licitația pentru achiziția vocuherelor de vacanță.

Tichete de vacanță. Cine beneficiază de vouchere

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2016, în România erau peste 1,19 posturi ocupate în instituțiile publice. Dacă toți bugetarii primesc câte un tichet de vacanță în valoare de 1.450 de lei, ar fi nevoie de un efort bugetar de aproximativ 383 de milioane de euro.

Potrivit legislației, salariații din mediul privat și bugetarii pot primi vouchere de vacanță în limita a 6 salarii minim brute, care pot fi folosite doar în turismul din România. Avantajul pentru privați este faptul că sumele pe care le plătește angajatorul pentru aceste vouchere sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Ministrul Turismului a mai anunțat că, spre deosebire de tichetele de masă, care sunt tipărite, cele pentru vacanță vor fi online.

„Trebuie creat un program, pentru că noi vrem să dăm în sistem online aceste tichete de vacanță, să nu le mai facem ca tichetele de masă, unde trebuie licitație pentru firmele care trebuie să le facă, comision etc. Noi, acum, trebuie să facem procedura, pentru că, de fapt, asta este problema.

Este vorba de sistemul de decontare, la asta lucrăm, ca acest sistem să fie mai corect și cu comisioane cât mai puține. Acesta e o chestiunea mai greoaie”, a mai declarat ministrul Mircea Dobre.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole