Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru

Tivat este situat in partea centrala a Golfului Kotor, una dintre destinatiile cel mai bine cotate din Europa, dar si sit cultural protejat de UNESCO. Desi este cel mai tanar oras din regiune, Tivat are multe destinatii interesante si atractive. Casa de vacanta Renaissance Buca, Ostrvo Cvijeca (insula de flori) cu monumente sacre, satul Gornja Lastva, plaja magnifica de la Plavi Horizonti si insula Sveti Nikola sunt obiectivele turistice in Tivat. Orasul are un port natural – Kaliman. Tivat este, de asemenea, singurul loc de pe litoral cu un aeroport. Exista o multitudine de evenimente culturale, cum ar fi Olimpiada Bocarska si Ljetnje Feste. Asadar, aveti tot atatea motive pentru care ati rezerva o vacanta in acest oras.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru. Sursa foto: https://www.novatours.ee

Portul Muntenegru

Pornind de la viziunea investitorului sau principal, omul de afaceri canadian Peter Munk, portul de agrement din Muntenegru este o atractie. Pe coasta Marii Adriatice, Portul este un paradis al yachturilor, caselor si hotelurilor de pe malul marii, al magazinelor si al evenimentelor. Porto Montenegro se afla intr-unul dintre cele mai idilice locuri de joaca nautice din lume: Golful Kotor. Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Golful Kotor este cel mai ,,sudic fjord” al Europei si cel mai mare port natural din estul Mediteranei.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Porto Muntenegru. Sursa foto: https://www.ft.com/content/7250ef06-10bf-11e4-b116-00144feabdc0

Casa de vara Buca

Chiar daca in comparatie cu alte orase de pe coasta Muntenegrului Tivat este mai putin recunoscuta de cladirile sale magnifice, Casa de vacanta Buca merita vizitata. Anume, acest complex se gaseste in centrul orasului Tivat si este o locuinta nobila de secol al XVII-lea. Complexul casei de vara Buca este compusa din cladire rezidentiala, casa economica, biserica, o capela dedicata Sveti Mihailo (Sf. Mihail), precum si un pridvor. Complexul rezidential este transformat intr-un spatiu cultural, unde se desfasoara expozitii de arta, nopti literare sau diverse evenimente culturale.

Insula Florilor

Peninsula Miholska Prevlaka poate fi usor inclusi pe lista atractiilor turistice din Muntenegru. Insula Florilor (Prevlaka) masoara 300 de metri lungime si se poate ajunge la ea cu barca de la dig sau de pe sosea cu autobuzul, cu masina sau cu taxiul.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Insula Florilor. Sursa foto: waytomonte.com

Oficial, este numita insula, dar este corect sa o numim peninsula, deoarece este legata de continent. Numai in timpul fluxului limba de pamant care face trecerea de pe continent pe insula este usor inundata. Insula este cunoscuta de localnici sub doua nume, fiecare cu o poveste. Numele „Miholska Prevlaka” a fost dat insulei in cinstea manastirii antice a Sfantului Arhanghel Mihail, construita în secolul al VI-lea. In prezent, din complexul manastirii, au ramas cladirea cu celule monahale si biserica mica.

De ce este „insula florilor”? Insula este considerat locul de nastere al tuturor tipurilor de palmieri, diverse flori si plante care se dezvolta pe ea din vremurile vechi. In plus, a fost decorata cu o minunata padure de maslini, aproape complet distrusa de refugiatii din Bosnia in timpul destramarii Iugoslaviei. Cu toate acestea, flora si fauna numeroase si diverse, verdeata mediteraneana, florile inmiresmate inca bucura oprivirea calatorului.

Gornja Lastva

Gornja Lastva, aproape de Tivat, reprezinta o zona rurala deosebit de valoroasa, dar abandonata. Satul Gornja Lastva este situat la 300 de metri deasupra nivelului marii, pe dealul Vrmac.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Gornja Lastva. Sursa foto: http://www.travelomontenegro.com/destinations/gornja-lastva/#.XAMIQ-gzbIU

Satul Gornja Lastva, construit in secolul al XVI-lea, are aproximativ 20 de case din piatra, care sunt foarte simplu construite. La majoritatea caselor puteti vedea gradinile de struguri, gradini interioare, banci de piatra si cisterne cu apa. In ultimii ani, in Gornja Lastva membrii ONG „Expeditio” organizeaza ateliere de arhitectura internationala. Satul  atrage numerosi turisti si vizitatori in special la festivitatile din luna august.

Insula Sveti Marko

Insula cu o plaja frumoasa este situata la vest de peninsula Tivat Prevlaka. Pe insula puteti ajunge cu barci sau barje turistice, care de obicei sunt ancorate in portul Tivat. Insula Sveti Marko este o insula misterioasa verde, care in trecut s-a bucurat de popularitate. Dupa razboi, turistii entuziasti au disparut, hotelurile au fost cuprinse de vegetatie, iar facilitatile de lux au fost uitate. Astazi este o poveste complet diferita. Este abandonata, iar natura si-a revendicat drepturile.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Insula Sveti Marko . Sursa foto: https://simplesail.com/simplesail-sailing-routes-0091e/montenegro-routes-0092e/montenegro-routes-tivat-islands-0150e.html

Totusi, daca aveti ambitiile aventurierului, mergeti pe aceasta insula, pentru plaja de aici.

Plajele in Tivat

Avand in vedere faptul ca Tivat este cel mai insorit oras din Golful Kotor, exista conditii ideala pentru dezvoltarea turismului. Tivat se afla in partea centrala a golfului din Boka Kotorska, are un climat mediteranean bland, iarna calda si marea curata. Turistii sunt atrasti de asa destinatie, mai ales ca au acces facil si la aeroportul international, care se afla la numai 2 kilometri distanta.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Plaja si lounge Movida. Sursa foto: waytomonte.com

Temperatura medie a aerului pe an este de 15 grade. In Tivat in medie exista 115 zile intr-un an cu o temperatura mai mare de 30 de garde. Avand in vedere faptul ca exista in medie 240 de zile insorite intr-un an, golful Tivat este considerat a fi cea mai insorita parte a Boka Kotorska. Temperatura de vară, in medie, este de 27 de grade, iar sezonul dureaza 180 de zile.

Pe Riviera Tivat exista 17 plaje frumos amenajate, un total de  31.200 metri patrati.
Suntem siguri că cel putin o parte din plaje le veti vedea cu placere in timpul primei intalniri cu Tivat. Plajele din Tivat sunt: ​​Opatovo, Donja Lastva, plaja din fata hotelului Kamelija, Cape Seljanovo, plaja hotelului „Mimosa, plaja hotelului” Palma „, Belane, Bonici , Zupa, Mulo oko, Ostrvo cvijeca, Kaladrovo, Sveti Marko, St. Ciglana, Plavi horizonti, Krasici si plaja Oblatno.

Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru
Tivat. 6 motive care sa te aduca in unul dintre cele mai frumoase orase din Muntenegru. Sursa foto: https://apartmanitivat.me/en/

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole