Turiștii pot ajunge acum mult mai ușor la o minune a naturii din România

Cascada Bigăr, minunea naturii din România inclusă în topul celor mai frumoase locuri din lume, a fost, în sfârșit, amenajată pentru turiști. Bugetul pentru lucrări a fost de 140.000 de euro. S-au construit scări și o platformă lată de 30 de metri pentru turiștii care vor să viziteze și să fotografieze cascada Bigăr.

Până acum, din cauza pantei abrupte, turiștilor și fotografilor le era destul de greu să ajungă în unghiul din care cascada oferă cea mai frumoasă priveliște. Intrarea în Parcul Cascadei Bigăr costă 5 lei de persoană.

Cei de la The World Geography au inclus Cascada Bigăr din Caraș-Severin într-un top al celor mai spectaculoase căderi de apă din lume. Cascada Bigăr se află într-o rezervație naturală înființată în anul 1982 și declarată arie protejată în 2000.

Zona este una colinară, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, văi și peșteri. În pădurile de aici trăiesc urși, râși, lupi, vulpi și diverse specii de păsări și pești.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic care este alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei. După circa 200 de metri, apa izvorului se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos și formează cascada de tuf calcaros, care poartă numele Cascada Bigăr.

De Cascada Bigăr s-au legat și tot felul de legende. Una dintre ele vorbește despre o familie de țărani din Valea Almajului, care suferea pentru că nu avea urmași. Într-o noapte, soției i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că dacă va bea apă de la izvorul din apropiere, de sub stâncă, acolo unde s-ar afla granița dintre lumi, va rămâne însărcinată cu o fată, însă aceasta nu va avea voie să se îndrăgosteaască.

Femeia a urmat sfaturile din vis și a născut o fată. Când a devenit domnișoară, de ea s-a îndrăgostit un băiat frumos pe nume Bigăr.

Pentru că știa că nu are voie să se îndrăgostească, tatăl ei a închis-o într-o grotă, deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele ei au fost auzite de vrăjitoare, care i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să-i cadă lacrimile.

Legenda mai spune că tânărul a venit și s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins împreună cu el și și-au împlinit dragostea. De atunci, îndrăgostiții vin aici vin să bea apă din cascada Bigăr asigura iubirea veșnică.

Fotografia articolului: banatulazi.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole