Unic în Europa. Povestea satului de piatră cu 3 locuitori: „Va fi cel mai vizitat loc din România!”

Mai are doar 3 locuitori. În jur de 30 de case părăsite se încăpățânează să rămână în picioare, iar un grup de tineri vrea să readucă viața în ele și să pună cătunul pe harta turismului din România. Este vorba despre satul Alun, din Ținutul Pădurenilor, în județul Hunedoara.

Satul este unic în Europa România prin faptul că are ulițe din marmură și o biserică construită integral din aceeași piatră. În Alun mai este și o biserică din lemn veche de trei secole și o școală. Toate sunt închise și ar putea ajunge niște ruine dacă nu sunt conservate în următorii ani.

De aici au plecat tone de piatră pentru construcția Casei Poporului. Însă, după ce s-a epuizat marmura, la începutul anilor 90, cariera care se află la intrarea în sat a fost abandonată, iar cei mai mulți oameni au părăsit localitatea.

„Din 110 familii, au mai rămas două. Oamenii îşi aduc aminte cum rând pe rând copiii au plecat la oraş, bătrânii s-au dus, obiceiurile s-au stins cu ei, luând meşteşugurile în mormânt. Casa Poporului este construită cu marmură din Satul Alun. Bucăţi din marmură erau cărate la Simeria, unde erau tăiate, iar de acolo erau transportate cu trenul până în capitală, pentru a ajuta la construcţia celei mai mari clădiri (ca suprafaţă) după Pentagon.

În Satul Alun se află singura biserică din ţară construită în întregime din marmură, unicat în Europa. De ce vă spun toate astea, poate vă întrebaţi, nu doar să vă arăt cât de frumoasă e ţara asta, nu doar să vă arăt cât de bogaţi suntem, de fapt câte oportunităţi avem, dar nu ne dăm interesul, preferăm s-o distrugem, este mai simplu, nu?”, spune Tama Denise, unul dintre inițiatorii proiectului prin care se dorește salvarea satului Alun.

Tinerii au un plan ambițios, iar primul pas ar fi să cumpere toate casele părăsite. „Vrem să-l aducem la viață, să-i redăm culoarea, să-l aducem la lumină, și o să fie cel mai vizitat loc din România. Garantez!”, mai spun cei care vor să readucă la viață satul Alun.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole