Unul dintre cele mai frumoase locuri din România va deveni stațiune

Valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată la Colibița este de 90 micrograme/m3. Este singurul loc din România în care puritatea aerului este comparabilă cu cea din Alpii francezi.

Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibița, poarta de intrare în Munții Călimani, care oferă o priveliște naturală extraordinară, a fost ocolită de investitori.

Deși între 1923 și 1975 a funcționat ca stațiune balneo-climaterică, Colibița a dispărut de pe harta turistică. Comuniștii au decis ca în locul stațiunii să facă un lac de acumulare, iar satul a fost strămutat.

Însă, în ultimii ani, datorită aerului curat și pentru că aici poți găsi atât munte, cât și apă, dar și falii importante de plajă cu nisip, turiștii au început să fie atrași de aceste locuri.

Zilele trecute, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Turism au anunțat că au reușit să realizeze o mai bună comunicare între autoritățile locale, județene și guvern, iar în următoarea perioadă Colibița ar putea fi declarată stațiune turistică.

Prin această decizie, Colibița ar putea beneficia de investiții din fonduri europene, iar aici ar urma să crească numărul de pensiuni turistice, restaurante și terase.

De asemenea, Consiliul Județean încearcă să cumpere un teren cu deschidere la lac, pentru a permite turiștilor acces la apă. Majoritatea celor care au proprietăți pe lac au decis să închidă malurile și nu le permit accesul turiștilor.

În urmă cu aproximativ 10 ani, în Colibița erau doar 50 de case ale localnicilor. Acum sunt în jur de 500 de locuințe, majoritatea case de vacanță.

Pe malul lacului există și un complex turistic de lux, unde o noapte de cazare costă 80 de lei, iar dacă dorești să stai într-un bungalow cu vedere la lac trebuie să plătești aproximativ 500 de lei.

Pentru că se află localizată între Munții Călimani și Munții Bârgăului, autoritățile locale aveau în plan să construiască la Colibița un domeniu schiabil. De asemenea, printre proiecte mai există, deocamdată doar pe hârtie, construcția un parc de aventură Dracula, un centru nautic de agrement și sportiv, un parc acvatic, un centru de echitație și o zonă de belvedere și parapantă.

Legendele spun la sfârșitul anilor 1800, fiica unui sas înstărit s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului curat din zona Colibiței. La începutul anilor 1900 și o arhitectă s-ar fi vindecat de aceeași boală necruțătoare în acele vremuri și s-a decis să investească într-un sanatoriu cu 16 camere, unde erau tratați bolnavii de tuberculoză. A funcționat până în 1944, când a fost distrus de invendiu în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole