Vacanta fara neplaceri. Cum va feriti de problemele de sanatate

Ne dorim cu totii o vacanta fara neplaceri, insa, de cele mai multe ori nu suntem feriti. Un sistem imunitar slabit, neverificare listei de alergeni, alegerea unor surse de hrana necorespunzatoare, netratarea afectiunilor la timp, ne pot strica sejurul. Insa, cum recunoastem si cum ne ferim de micile sau marile probleme de sanatate aflati din randurile ce urmeaza:

Enterocolita

Este una dintre cele mai frecvente probleme care pot aparea in vacanta, in special pe timpul verii si pe fondul unui sistem imunitar slabit. Alimentele expuse la temperaturi necorespunzatoare isi modifica structura, astfel cauzand probleme digestice. De asemenea, alimentele depozitate in conditii insalubre sau pregatirea lor insuficient pot cauza enterocolite, dar si virusurile. Aceasta afectiune a tubului digestiv se manifesta brusc, iar primele simptome sunt crampe abdominale, diaree, febra, varsaturi, dureri musculare, o stare generala de rau. 

Tratamentul indicat: consumul de lichide, saruri de rehidratare, antispastice, medicamente antivomitive si regim alimentar strict. In cazul in care simptomele se agraveaza consultati medicul.

Cum ne ferim? Evitati restaurantele unde nu exista clienti, nu comandati preparate atipice, cautati surse de apa verificate, spalati-va pe dinti doar cu apa imbuteliata si spalati-va mereu pe maini. 

Vacanta fara neplaceri. Cum va feriti de problemele de sanatate: Conjunctivita

O alta afectiune contagioasa care ne poate da peste cap planurile din vacanta este conjunctivita. De regula, apare in concediile petrecute la mare, salinitatea apei, temperaturile mari ce determina inmultirea bacteriilor, dar si soarele sunt factori declansatori. Printre simptome veti recunoaste inrosirea ochilor, secretii abundente, colorate si sensibilitatea la lumina.

Tratament: consultati medicul.

Cum ne ferim? Nu faceti scufundari fara ochelari de protectie, feriti-va de razele solare si nu puneti mana la ochi, daca nu v-ati spalat pe maini inainte.

Varsaturi

Ne intalnim adesea si cu acest gen de manifestare a organismului nostru atunci cand calatorim. Varsaturile pot aparea in urma unei insolatii, din cauza consumului unor anumite alimente, pe fondul raului de miscare, in urma unei emotii puternice, sarcinii sau, pot ascunde si anumite boli. Printre acestea: bulimia, afectiuni digestive sau hepatice.

Tratamentul indicat: Este important sa nu plecam la drum fara antivomitive precum Emetiral sau Metoclopramid si sa stim totul despre varsaturi. Atunci cand simptomele persista trebuie sa ne adresam medicului de urgenta.

Vacanta fara neplaceri. Cum va feriti de problemele de sanatate: Ciuperca piciorului

Lenevitul pe marginea piscinei, in zilele toride suna atat de bine. Insa, ne putem trezi cu o alta problema suparatoare, ciuperca piciorului. Umezeala, temperatura mare, aglomeratia pot fi factori de inmultire a ciupercilor pe gresia din jurul piscinei. Printre simptome se numara mancarimea zonei infectate, roseata, fisuri, vezicule.

Tratamentul indicat: Daca nu revenit acasa imediat, rugati un farmacist sa va recomande o crema antifungica eficienta si folositi-o in zilele ramase de concediu, asta pana cand puteti cere parerea unui specialist. 

Cum ne ferim? Preventia este la indemana tuturor: purtarea papucilor, in special la toalete, vestiare sau dusuri. Puteti unge piciaorele cu o pudre/creme antifungice sau ca remediu naturist, ulei de arbore de ceai. 

Migrene

Descrise adeseori ca o presiune crescuta, iritabilitate si o stare de rau generala, migrenele se pot instala rapid atunci cand calatoriti cu avionul. Asta se intampla din cauza presiunii crescute care deregleaza hipotalamusul, acea portiune din creier care functioneaza ca un termostat. Asigurati-va ca in bagaje puneti si o trusa medicala cu toate cele necesare pentru a fi de ajutor in astfel de cazuri.

Vacanta fara neplaceri. Cum va feriti de problemele de sanatate: Tromboza venoasa

Este una dintre afectiunile perfide, deoarece se instaleaza brusc, iar simptomele sunt inselatoare. Cei care calatoresc cu avionul au un risc mai mare de a face tromboza venoasa. Ce este? In ciuda starii aparente de sanatate, in cateva secunde un cheag de sange se formeaza intr-o vena a piciorului si poate pleca, transformandu-se in embolie pulmonara, ce poate fi fatala. Simptome: picioare umflate, intepaturi, inrosire si durere.

Tratament: consultati medicul.

Cum ne ferim? Daca stiti ca urmeaza sa parcurgeti distante foarte mari fara a va putea dezmorti picioarele, purtati haine lejere si dresuri medicinale de compresie.

Virusuri

In calatoriile prin tari exotice trebuie sa fim mult mai precauti. Informati-va intotdeuna cand vine vorba de boli virale precum febra tifoida, malaria, rabia, hepatita B sau febra galbena, mai bine preveniti decat sa tratati timp indelungat. Stabiliti o intalnire cu medicul de familie care va va face o schema de vaccinuri necesare pentru tara in care vreti sa va petreceti vacanta. In principiu, zonele vizate sunt Africa, Asia si America de Sud, dar este bine sa consultati atentionarile MAE.

Cum ne ferim? Ne vaccinam si nu uitam sa folosim creme impotriva muscaturilor de tantari, care pot fi purtatori de virusuri.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole