„Versailles-ul” României va fi refăcut. Comuniștii l-au transformat în CAP

Ansamblul monument istoric Castel Banffy din comuna clujeană Bonțida va fi restaurat din fonduri europene. Valoarea investiției se ridică la 4,5 milioane de euro.

Castelul Banffy a fost proprietatea familiei Banffy.  Partea centrală a complexului este de tip renascentist, iar extinderile care au fost construite ulterior în secolul al XVIII-lea au fost făcute în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea au fost adăugate anexe în stil neoclasic și stil romantic.

Domeniul a intrat în posesia familiei Banffy în anul 1387, în urma unei donații făcute de regele Sigismund de Luxemburg. Pe acest loc a exista un conact, construit în secolele XV-XVI-lea.

Construcția la Castelul Banffy a început în 1668. A fost mai întâi un conac în formă de „L”, care apoi a fost fortificat cu ziduri de incintă dispuse într-o formă dreptunghiulară, cu turnuri circulare în cele patru colțuri. De-a lungul timpului, moștenitorii domeniului au făcut diverse modificări.

În 1858, Jozsef Banffy a vândut castelul baronului Miklos Bannfy, comite a comitatului Alba de Jos, bunicul scriitorului și politicianului Miklos Banffy, ultimul proprietar înainte de naționalizare.

În timpul celui de-al doilea război mondial, în castel a fost înființat un spital militar. În 1944, când trupele germane au început retragere, au atacat castelul, l-au jefuit și l-au incendiat.

După venirea comuniștilor, într-o latură funcțională a castelului Banffy a fost înființat în anii `50 un sediu al Cooperativei Agricole de Producție (CAP).

Castelul Banffy FOTO: Radu Trifan/Wikimedia Commons
Castelul Banffy                                                          FOTO: Radu Trifan/Wikimedia Commons

În anul 1999 World Monuments Watch a inclus castelul pe „Lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume”, la propunerea Fundației „Transilvania Trust”. În 2007, Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de „Patron spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida”.

În 2008, contesa Banffy Katalin, fiica lui Banffy Miklos, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația „Transilvania Trust”, în urma căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

Castelul Banffy FOTO: Radu Trifan/Wikimedia Commons
Castelul Banffy                                                           FOTO: Radu Trifan/Wikimedia Commons

Începând din 2013, aici se organizează festivalul de muzică „Electric Castle”. Printre alții, pe scena din fața Castelului Banffy au urcat artiști precum The Prodigy, Skrillex, Fatboy Slim, Sigur Ros, Bastille, Rudimental sau Thievery Corporation.

Articole similare

Comentarii

  1. Dl Nasturas cam cine credeti ca e responsabil de faptul ca aajuns in halul acesta?Ca de altfel de toate degradarile in ultimi 8o de ani.

  2. Nu era destul jefuirea castelului de catre trupele germane, ruse si taranii locali, Sergiu Nicolaescu a mai bombardat castelul intr-un film de-al lui. A facut explozii reale, si in acelasi timp dupa mintea lui a mai si distrus o amintire, un monument cu origini maghiare. Mare realizare!

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole