5 experiente memorabile in Croatia. De unde sa incepeti marea aventura

Sa ne oprim la 5 experiente memorabile in Croatia ne-a fost extrem de dificil, insa credem ca si voi ati fi ales la fel. Cu peste 1.000 de insule, orase istorice ca Dubrovnik si Split, Alpii Dinarici, plaje ascunse, Croatia este o destinatie pe care, fara indoiala, sa o vizitati! In cazul in care timpul va este limitat, am creat un itinerary cu unele dintre cele mai interesante lucruri pe care ati putea sa le faceti pentru a cunoaste aceasta tara. Am pus pe lista o lectie de istorie, un pahar de vin intr-una dintre podgorii, cateva insule, drumuri de tara, un parc natural o feerie silocuri de explorat.

Sa incepem cu istoria – vizitati Split!

Croatia are multe urme ale istoriei acestei natiuni. Split este unul dintre orasele care vorbeste despre secole trecute si vechi civilizatii. Ca sa cunoasteti aceste meleaguri antice, incepeti din Split. Dedicati 48 de ore acestui oras pentru a-i afla toate secretele. Luati la pas fiecare strada, lasati adierea primavaratica sa va conduca catre centrul vechi.

5 experiente memorabile in Croatia. De unde sa incepeti marea aventura
Split. Sursa foto: lv.rigatur.com

Nu sunteti departe de micile magazine cu antichitati sau cele ale bijutierilor, librarii ori boutiquri cu produse locale precum vin sau miere. Pregatiti telefonul sau camera foto in incercarea de a capta fiecare detaliu si frumusetea nestirbita de timp a Palatului lui Diocletian.

5 experiente memorabile in Croatia: Explorati Insulele Pakleni!

Majoritatea turistilor care ajung in Hvar se opresc la apele cristaline, pe plajele ascunse si in lagunele pustii din Insulele Pakleni otoci. Mama Natura a creat un lant de insule acoperite de paduri, in apropiere de oras. Numele este tradus adesea ca ‘’Insulele Iadului’’, insa numele de ‘’Pakleni’’provine de la ‘’paklina’’. Aceasta este o rasina de pin, care era folosita la ambarcatiuni pentru a le face rezistenta la contactul cu apa.

5 experiente memorabile in Croatia. De unde sa incepeti marea aventura
Insulele Pakleni. Sursa foto: https://www.croatiagems.com/pakleni-islands/pakleni-islands-by-ivo-pervan-via-croatian-national-tourist-board-2/

Cea mai apropiata insula din acest grup este Jerolim, apoi Marinkovac cu minunatul golf Stipanska. Urmatoarele pe lista sunt lagunele Ždrilca si Mlini, ambele gazduind cateva vile si restaurante.

Cea mai mare insula, poate si cea mai cunoscuta, este Sveti Klement, care adaposteste trei sate in cei 5 kilometri patrati.

Vizitati o podgorie croata

Croatii nu sunt doar buni pescari, navigatori si, in general, un popor ospitalier, si nu se mandresc doar cu plaje insorite si ape cristaline. Vinul croat este unul dintre produsele locale ce merita nu doar sa le incercati ci si sa luati cateva mostre pentru acasa. Pentru o experienta cu adevarat croata inscrieti-va intr-un tur prin satele locale. Si neaparat cu o oprire si degustare la una dintre podgoriile din tara. Pe site-ul www.viator.com am gasit cateva tururi interesante carea s ava poarte prin zona de vii a Dalmatiei.

5 experiente memorabile in Croatia. De unde sa incepeti marea aventura
Podgorie in Peljesac. Sursa foto: https://visitdubrovnik.hr/2018/10/wines-of-the-county-peljesac-wine-region/

5 experiente memorabile in Croatia: Parcul Natural Plitvice

Sau Lacurile Plitvice sunt atractia numarul 1, asadar faceti o oprire si aici pentru a cumula cele 5 experiente memorabile in Croatia. Cu o frumusete naturala exceptionala, aceasta zona atrage iubitorii de natura. In anul 1949, acest loc deosebit de frumos devenea primul parc national al acestei tari. Asezarea sa, vegetatia abundenta, barajele naturale, cascadele de travertin si lacurile impresionante au o valoare incontestabila. Dea ltfel, recunoscuta oficial de UNESCO.

Parcul National Lacurile Plitvice. Pledoaria naturii in inima Croatiei
Parcul National Lacurile Plitvice. Pledoaria naturii in inima Croatiei. Sursa foto: visit-croatia.co.uk

Da, ati ajuns intr-un sit al Patrimoniului Mondial. Pentru cei care se gandesc sa viziteze acest parc in perioada imediat urmatoare trebuie sa stie ca St1 Kozjak este inchis pentru intretinere ( din 26 februarie). Mai multe detalii legate de programul turelor pe lac si al vehiculelor ce stationeaza in parc puteti afla de pe site-ul oficial.

Puneti pe harta nordul Croatiei

Majoritatea turistilor nu stiu o mare parte din Croatia care poate fi explorata cu masina. Cautati regiunea nordica, in special Zagorje, acuma primavara este o splendoare, zona este acoperita de verdeata, dealuri cu vita-de-vie, sate incremenite in timp si un castel medieval.

5 experiente memorabile in Croatia. De unde sa incepeti marea aventura
5 experiente memorabile in Croatia. De unde sa incepeti marea aventura: Zagorje. Sursa foto: https://croatia.hr/en-GB/eden/zagorje

Pe latura estica, pe drumul ce duce catre tara vecina, Ungaria, merita sa opriti in Varaždin, un oras mic, insa de o frumusete baroca. Campiile si terenurile agricole sunt stapane in aceasta parte a tarii. Insa, veti intalni si orase interesante precum Osijekului si Vukovar. Sa mergeti pe drumuri de tara, sa cunoasteti mediul rural croat este o experienta in sine. Incheiati aventura cu o plimbare cu barca in zonele umede din parcul Natural Kopački Rit.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole