Manastirea Putna – unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice din Romania

La 28 km NV de Radauti, de-a lungul unui drum impadurit, plin de sate traditionale, (construita intre 1466-1481), se afla Manastirea Putna, construita de Stefan cel Mare, dupa victoria sa asupra turcilor de la Chilia.

Manastirea Putna, pe care poetul national Mihai Eminescu, a numit-o „Ierusalimul neamului romanesc”, este una dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice din Romania, fondata de domnitorul medieval Stefan cel Mare.

Astazi aproximativ 60 de calugari traiesc aici.

Desi Putnei ii lipsesc frescele spectaculoase, locuitorii sai regali (Stefan cel Mare este ingropat in camera mormintelor), o pastreaza aproape de inima romaneasca. Mormantul celei de-a treia sotii a lui Stefan, Maria Voichita, cei doi copii, Bogdan si Petru, si a doua sotie a lui Stefan cel Mare, Maria, sunt ingropati tot aici.
Primul Parinte superior al manastirii a fost Arhimandritul Iosif de  la Manastirea Neamt, care a venit aici insotit de caligrafi si primii dascali ai noii scoli Putna, urmand exemplul manastirii Neamt.

Scoala a inceput ca o scoala de retorica, logica si gramatica pentru viitorii cronicari sau clerici, devenind in scurt timp unul dintre cele mai importante astfel de centre din intreaga tara.

De asemenea, Putna, datorita zidurilor sale fortificate inalte si turnurilor, a apartinut sistemului de aparare proiectat de Stefan cel Mare, care a construit o serie de cetati, cum ar fi Chilia sau Cetatea Alba, fiind des confruntat de armatele invadatoare, fie turci, tatari, polonezi, cosasi sau maghiari.

La interior, biserica este impartita in pridvor, pronaos, necropola, naos si absida. Necropola domneasca este neobisnuit de mare, adica de 37 m lungime, 11 m latime si 33 m inaltime (inclusiv clopotnita).

Distrusa de razboaie, incendii si cutremure, biserica a fost restaurata de mai multe ori, si anume in 1654, in 1757, si mai complet intre 1966-1988. Se pare ca biserica a fost initial pictata atat in interior cat si la exterior, dar, din pacate, nici una dintre fresce nu a rezistat pana astazi.
Ceea ce a fost lasat neatins de trecerea timpului inca din secolul al 15-lea, este turnul clopotnita al trezoreriei, pe partea de vest a complexului.

Muzeul monahal de la Manastirea Putna este una dintre cele mai bogate din tara, cu obiecte pretioase care dateaza din vremea lui Stefan cel Mare.
Muzeul, situat  in spatele manastirii, adaposteste cea mai mare colectie de elemente bizantine din Europa de Est,  manuscrise medievale si Cartea Sfanta pe care Sf Stefan cel Mare a dus-o in luptele regale.

In galeria de mai jos va oferim o serie de imagini, care pot fi gasite mergand pe la Manastirea Putna.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole