Experiență de neuitat, în Transilvania! Cât costă cazarea într-o clădire fortificată din Evul Mediu

În biserica fortificată din localitatea Axente Sever, în apropiere de Sibiu, au fost amenajate câteva camere pentru turiștii care vor să-și facă vacanțele în zonă.

Localitatea, care l-a impresionat și pe Prințul Charles, s-a chemat până în 1931 Frâua, și a primit actualul nume cu ocazia comemorării a 25 de ani de la moartea revoluționarului pașoptist Ioan Axente Sever.

Biserica a fost construită în primii ani ai secolului al XI-lea și ulterior a fost fortificată. În turn există trei clopote, cel mai vechi datând din 1699. Orga barocă datează din 1777 și din aceeași perioadă este și altarul baroc realizat de pictorul Stephan Valepagi. Au fost adăugate cămările pentru provizii și un drum pe care se făcea de strajă.

Biserica fortificată de la Axente Sever a îndeplinit întotdeauna și alte funcții decât cea de reculegere a credincioșilor. A fost folosită, de exemplu, ca adăpost în timpul invaziilor, dar și ca depoziti de cereale sau carne.

A fost construit inclusiv un Turn al Slăninei. Fiecare familie își marca slănina și o urca în acest turn, în care se păstra foarte bine.

Olandezul care a renovat biserica din Axente Sever

Foto:Cristian Chirita / Wikimedia Commons
Foto:Cristian Chirita / Wikimedia Commons

În prezent, o parte din cămările bisericii fortificate din Axente Sever, care este declarată monument istoric, găzduiesc un muzeu. Aici puteți vedea numeroase hărți și exponate care dezvăluie povești de viață ale coloniștilor sași.

Interesant este că proiectul muzeului a fost realizat de un olandez, Antoine van Rijen, care s-a îndrăgostit la prima vedere de aceste locuri. Căsătorit cu o româncă din Craiova, a vizitat pentru prima dată Transilvania în 2001. Atunci a aflat de istoria sașilor cu rădăcini în Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Luxemburg și a fost fascinat.

Cu timpul a început să se apropie tot mai mult de poveștile localității Axente Sver și a decis să se implice în refacerea bisericii fortificate, care până în 2009 era într-o stare avansată de degradare.

Antoine van Rijen a reușit să atragă pentru proiectul său de restaurare a cetății fonduri din partea unor organizații din Germania, Elveția, Olanda și Marea Britanie.

În 2010 a participat la scrierea și ilustrarea volumui „Moștenirea săsească”, o carte care a apărut în cinci limbi de ciculație internațională, în care se găsesc poveștile bisericilor fortificate din Transilvania.

Foto: Cristian Chirita / Wikimedia Commons
Foto: Cristian Chirita / Wikimedia Commons

În urmă cu trei ani, van Rijen a primit titlul de cetățean de onoare al comunei. Împreună cu familia sa se ocupă în continuare de muzeu, de mici lucrări de restaure și de extinderea sa.

O noapte în biserica fortificată din Axente Sever costă 15 euro și este inclus și un mic dejun. În total sunt 14 locuri de cazare.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole