Cabina de Cristal. Trendul calatoriilor cu avionul intr-un viitor nu foarte indepartat

Cea de-a 13-a editie a premiilor Cabina de Cristal 2019 a fost prezentata la inceputul lunii aprilie la Hamburg, in Germania. Premiile globale pentru inovatia in cabina si produsele de la bord sunt Airbus, United Airlines, Air New Zealand, Recaro, Paperclip Design, TU Delft si de doua ori Collins Aerospace. Crystal Cabin Awards sunt prezentate in fiecare an, ca parte a targului mondial, „Aircraft Interiors Expo”. Un juriu alcatuit din experti ai aviatiei a avut de ales dintre peste 100 de proiecte propuse de concurenti din 22 de tari.

Cabina de Cristal, printre cele mai asteptate premii in domeniul aviatiei

Faptul ca unele idei ies din zona clasica de echipare a cabinelor de avioane o demonstreaza castigatorul categoriei ”Concepte de cabine”. Si anume, producatorul Airbus care, in urma asocierii cu Safran, a redesenat spatiul destinat bagajelor si l-a conceput special pentru calatori.

Cabina de Cristal. Trendul calatoriilor cu avionul intr-un viitor nu foarte indepartat
Module de cabina sub punte, Airbus. Sursa foto: http://www.crystal-cabin-award.com

Sebastien Sivgnon, directorul proiectelor de inovare la Safran, si Frederic Mazel, directorul de cabina al companiei Airbus, au recunoscut ca experienta nu este pentru pasagerul claustrofob. Insa, spatiul de sub punte este unul intunecat, linistit si fara ferestre, ideal pentru un somn linistit. Designerii cred ca ideea va prinde contur in anul 2021, iar cabinele de sub punte for face parte din clasa Premium Economy.

Pentru mai multe experiente conventionale in cabina de cristal exista categoria ”Confort pentru pasageri”, castigata de producatorul german RECARO. Compania a fost premiata pentru scaunul sau economic pe distante mari, o unitate care promoveaza ”somnul confortabil deasupra norilor”, cu sustinere pentru gat si perne reglabile pentru sprijinirea spatelui.

Cabina de Cristal. Trendul calatoriilor cu avionul intr-un viitor nu foarte indepartat
RECARO. Sursa foto: https://www.aircraftinteriorsinternational.com/news/aircraft-seating/recaros-new-economy-seat-improves-sleep.html

Calatorii care obisnuiesc sa citeasca in timpul zborului vor aprecia castigul echipei Collins Aerospace la categoria „Materiale si componente”. Lampa de citire uLED poate fi folosita atunci cand luminile din cabina scad in intensitate. In plus, aceasta poate fi reglata pe o anumita raza, dar poate fi si orientata spre mai multe locuri din avion in acelasi timp.  

Lampa uLED. Sursa foto: RECARO. Sursa foto: http://www.crystal-cabin-award.com

La categoria „Concepte Vizionare”, Paperclip Design a obtinut premiul Cabina de Cristal pentru designul „Peacock Suites”. Module de lux, flexibile ce permit reconfigurarea spatiului ficarui pasager de la clasa I dintr-un compartiment de familie cu pat suprapus intr-un apartament de trei camere.

Collins Aerospace a condus in categoria „Sisteme de cabina”, aratand cum sa exploatezi cel mai bine spatiul neutilizat pentru serviciul de pasageri. Chiosc „Flex Duet” poate fi pliat in fata usii aeronavei in timpul zborului de croaziera.

Flex Duet. Sursa foto: http://www.crystal-cabin-award.com

La categoria „Cabina verde, sanatate, siguranta si mediu” au castigat cei de la Air New Zealand. „Skycouch” este de ceva timp pe piata si permit o economie a spatiului de sezut. Centurile de siguranta special pot fi folosite si de bebelusi sau copii fiind in siguranta pe patul pliabil.

Sursa foto: http://www.crystal-cabin-award.com


Lista completa a castigatorilor in 2019:

Concept de cabina: Lower Deck Pax Experience Modules – Airbus in colaborare cu Safran

Sisteme de cabina: M-Flex Duet – Collins Aerospace

Cabina verde, sanatate, siguranta si mediu: Imbunatatiri pentru copii si sugari la Air New Zealand SkyCouch – Air New Zealand

Divertisment îin timpul cursei: Divertisment pentru toti – United Airlines in colaborare cu Panasonic Avionics.

Materiale si componente: Lumina pentru citit uLED – Collins Aerospace.

Echipamente de confort pentru pasageri: Comfort pentru dormit deasupra norilor – Recaro Aircraft Seating

Universitate: Adient 1FA – Universitatea Hongik in colaborare cu Adient

Concepte Vizionare: Peacock Suites – Paperclip Design Limited

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole