Capitalele verzi ale Europei. Top 3 cele mai recente orase care au primit acest titlu

Publicat de

Categorii articol

Distribuie articolul

- Publicitate -

Comisia Europeana a numit capitalele verzi ale Europei, potrivit mototrului de cautare momondo.ro. Orase sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator, acestea au fost conditiile impuse de comisie. Conform unui studiu realizat de aceeasi echipa, 37% dintre romani au spus ca vor alege un city break in 2019. Iar pe langa explorarea orasului, cei mai multi dintre ei ar alege acel loc cu mai multe spatii verzi.

Oslo

Capitala Verde Europeana, in anul 2019, este Oslo. De ce aceasta alegere? Autoritatile isi fac foarte bine treaba atunci cand vine vorba despre transportul public, sanatatea cetatenilor, se bucura de biodiversitate. Daca va numarati printre turistii care adora nordul Europei cu siguranta veti avea cea mai frumoasa vacanta. Capitala Norvegiei este a pietonilor, iar spatiile verzi impanzesc orasul.

Capitalele verzi ale Europei: Oslo
Oslo. Sursa foto: DEST_NORWAY_OSLO_FROGNER-PARK-shutterstock-premier_482104342_Universal_Within-usage-period_39109/momondo.ro

Cat costa un bilet de avion? Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult este 191 de euro.

Capitalele verzi ale Europei: Lisabona

Anul 2020 ne aduce in prim plan, unul dintre cele mai vivace orase ale Europei – Lisabona. Capitala fado-ului a fost aleasa pentru a pune in valoare strategia de imbunatatire a calitatii vietii cetatenilor si turistilor. Astfel, transportul public electric este excelent, s-a redus pierderea apei prin refolosirea la curatenia stradala, irigatii, iar cetatenii sunt parte active in fiecare proiect ce vizeaza Capitala Verde Europeana a anului 2020.

Capitalele verzi ale Europei: Lisabona
Sursa foto: DEST_USA_LISBON_PORTUGAL_shutterstock-premier_86309014_Universal_Within-usage-period_26495/momondo.ro

Cat costa un bilet de avion? Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult este 226 de euro.

Lahti

Traile nordice ale Europei sunt mult mai eco-friendly, o demonstreaza orasul Lahti din Finlanda care se afla pe lista Comisiei Europene datorita eforturilor sale de a contribui la sanatatea locuitorilor. Inca din 1997, orasul a imbunatatit calitatea aerului, cetatenii locuiesc la maxim 300 de m distanta de un spatiu, politicile de reciclare si integrarea localnciilor in dezvoltarea sustenabila au contribuit si ele la obtinerea titlului de oras verde.

Lahti. Sursa foto: DEST_FINLAND_THEME_HORSE-RIDING_GettyImages-859535894_KAYAK_Within-usage-period_26245

Cat costa un bilet de avion? Pretul mediu al unui zbor dus-intors la clasa economica pentru un adult este de 245 EUR (Helsinki).

- Publicitate -

Din anul 2010, cand a luat nastere acest proiect, inca 9 orase au fost premiate pentru eforturile lor privind sustenabilitatea, printre care Stockholm (2010), Hamburg (2011), Nantes (2013) si Copenhaga (2014).

In Romania nu exista orase cu strategii coerente privind dezvoltarea sustenabila, dar Cavnic (674,1 m2) si Baia Mare (119,2 m2) se bucura beneficiaza de cele mai multe spatii verzi, conform Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste folosirea resurselor regenerabile, Alba Iulia se bucura de un procent foarte bun (99%), mai ales datorita hidrocentralelor care alimenteaza orasul (conform unui studiu al Carbon Disclosure Project).

- Publicitate -

Publicat de

Distribuie articolul