Pe urmele nobililor, într-un traseu top 5 castele din Transilvania

Situată în inima României, Transilvania se află în topul atracțiilor turistice din țara noastră. Dacă dorești să îi descoperi istoria și frumusețea arhitecturală, pe lângă peisajele fermecătoare oferite de munții Carpați, care o înconjoară, ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase castele din Transilvania, deschise publicului.

Castelul Bran, primul în topul celor mai atractive castele din Transilvania

Construit pe o stâncă, în perioada 1377-1382, Castelul Bran este în prezent un veritabil muzeu dispus pe patru etaje. Familia de Habsburg, proprietara castelului, a utilat castelul cu obiecte din colecția personală de mobilier, costume, arme și armuri.

Situat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, la mai puţin de 30 de kilometri de Braşov, acest monument istoric și arhitectonic este unul dintre cele mai renumite castele din Transilvania. Datorită atmosferei și legendei contelui Dracula, Castelul Bran atrage prin ineditul experiențelor de vizitator, dar și prin legendele care se împletesc cu adevărul istoric.

castele din Transilvania castelul Bran

Una dintre cele mai interactive atracții oferite de Castelul Bran este expoziția permanentă O istorie a spaimelor în Transilvania, transpusă într-o poveste ce se închie în Tunelul Timpului, un spectacol multimedia în care te vei întâlni cu personaje istorice celebre.

Castelul Corvinilor, cetatea medievală a Hunedoarei

castele din Transilvania castelul de la Hunedoara
Castelul Corvinilor Foto: www.castelulcorvinilor.ro

Numit și Castelul Huniazilor, monumentul arhitectural datat din secolul al XIV-lea este prima cetate construită la Hunedoara și unul dintre cele mai impunătoare castele din Transilvania. Aceasta a fost transformată în castel de către Ioan de Hunedoara, între anii 1441-1446, perioadă când i se adaugă Turnul Buzduganului, Turnul vechi de poartă și Turnul Capistrano.

Castelul Corvinilor se distinge printre celelalte castele din Transilvania prin faptul că este reprezentativ pentru arhitectura militară din S-E Europei secolului XV, precum și datorită elementelor de arhitectură civilă de inspirație franceză, prezente în Sala Cavalerilor și Sala Dietei din Palatul Mare.

Aflat în proprietatea statului român din anul 1918, Castelul Huniazilor se bucură și de câteva legende, printre care cea mai interesantă este cea a fântânii, săpată de trei prizonieri timp de 15 ani, în speranța eliberării.

Castelul Bánffy, Versailles-ul Transilvaniei

castelul Banffy Transilvania
Castelul Bánffy Foto: www.coalitie.castelintransilvania.ro

Castelul Bánffy din Bonțida, situat la 30 km de Cluj-Napoca, a fost ridicat în mai multe etape, între secolele XVI-XIX. În perioada sa de apogee, a căpătat renumele de Versailles-ul Transilvaniei, datorită stilurilor arhitecturale rensacentiste și baroce, dar mai ales parcului francez cu alei simetrice și terase largi.

Monumentul istoric, retrocedat familiei Bánffy, a cunoscut însă și perioade mai sumbre, mai ales în anul 1944, când trupele germane au jefuit și incendiat clădirea, evenimente în urma cărora au fost distruse piese de mobilier, biblioteca și galeria de portrete.

Ansamblul de clădiri al Castelului Bánffy a fost restaurat începând cu anul 2007, iar vizitatorii găsesc aici și o Cafenea Culturală, care funcționează în clădirea bucătăriei. De asemenea, grădina castelului găzduiește diverse evenimente, printre care și Festivalul Internațional de Film Transilvania sau celebrul deja Festival de Muzică Electric Castle.

Castelul Teleki, „Perla Mureșului” din top castele din Transilvania

castelul Teleki din Transilvania
Castelul Teleki Foto: www.telekicastle.com/

Construit în stil baroc, cu plan în formă de U, în perioada 1772 – 1803, castelul Teleki se află în localitatea Gornești, la 17 km de Târgu Mureș. Din punct de vedere arhitectural, monumentul amintește de stilul palatelor Grassalkovich, caracteristic Regatului Ungariei, fiind unic datorită fațadei principale, cu pilaștri dubli cu capiteluri ionice și ferestre în arc, decorate cu ornamente rococo.

Castelul Teleki, supranumit și „Perla Mureșului”, impresionează și astăzi vizitatorii, mai ales cu sala de recepție impunătoare, cu un tavan acoperit cu pictură decorativă cu motive florale, unde blazonul familiei este vizibil deasupra ușilor de intrare.

Lucrările de construcție s-au întins pe parcursul a trei generații ale familiei Teleki, astăzi proprietara castelului, din anul 2011. Pe traseul celor mai frumoase castele din Transilvania, monumentul își mai atrage vizitatorii și cu parcul său cu arbori rari și statui alegorice, precum și cu insula din mijlocul unui lac. Doritorii pot contribui cu donații la resturarea completă a castelului.

Castelul Kendy-Kemény, un simbol renascentist

Castelul Kendy Kemeny Transilvania
Castelul Kendy-Kemény Foto: www.kastelyerdelyben.ro

Situat în Brâncovenești, la 11 kilometri de Reghin, județul Mureș, monumentul se distinge printr-un plan pătrat cu curte interioară și turnuri pe colț, fiind completat în stil renascentist printr-o serie de lucrări din care se mai păstrează și astăzi arcadele ferestrelor.

Atestat documentar din secolul al XIII-lea, castelul Kendy-Kemény și-a dobândit forma actuală pe parcursul a trei sute de ani, în timpul voievodului Ferenc Kendy și în perioada când a fost în posesia familiei Kémeny.

Ansamblul arhitectonic a fost restaurat, în 1816, la inițiativa grofului Miklós Kemény, fiind construite noi structuri, precum bastionul mare sau balconul sprijint pe console de piatră, realizat deasupra intrării principale. Din inițiativa contelui János Kemény, începând cu anul 1926, castelul a devenit, timp de 20 de ani, centrul întâlnirilor literare pentru scriitorii din Ardeal, iar urmașii familiei Kemény au recuperat domeniul în 2014.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole