Cea mai veche agenție de turism se închide azi. Sute de mii de turiști blocați în lume

După o istorie de 178 de ani, cea mai veche agenție de turism din lume, Thomas Cook, se închide de azi. Această companie avea nevoie de 200 de milioane de lire pentru a ieși din acest impas, însă negocierile au eșuat și s-a decis intrarea în faliment.

Potrivit The Guardian, la agenția de turism lucrau 9.000 de oameni care gestionau vacanțele a circa 600.000 de turiști. Directorul executiv al Thomas Cook a declarat că regretă profund falimentul și a prezentat scuze clienților și angajaților.

Guvernul britanic și Autoritatea de aviație din Regat au declanșat „Operațiunea Matterhorn”, cea mai amplă repatrierea de după Al Doilea Război Mondial. Vor fi utilizate avioanele British Airways și easyJet, iar costurile s-ar putea ridica la aproximativ 150 de milioane de lire.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, a dat asigurări că toți cei aflați în vacanță vor fi duși acasă, iar guvernul britanic se va ocupa de acest lucru. Discuțiile cu reprezentanții companiei Thomas Cook au durat în jur de 11 ore, la sediul unei firme de avocatură din centrul Londrei. Cel mai mare acționar al firmei de turism este Fosun, un conglomerat chinez.

Sunt și turiști care și-au cumpărat vacanțe prin Thomas Cook și au avut probleme. Tour-operatorii plătesc de regulă la 90 de zile după plecarea oaspeților, iar mulți hotelieri sunt îngrijorați că nu-și vor mai primi banii.

De exemplu, clienții unui hotel din Tunisia au fost sechestrați de agenții de securitate, iar directorii au cerut să primească garanții că îți vor primi banii. În final, turiștii au fost lăsați să plece.

În vara anului 1841, Thomas Cook începe să intermedieze călătorii cu trenul. 540 de persoane au plătit pentru un bilet de tren care includea și mâncarea în timpul călătoriei de la Leicester Campbell Street până la Loughborough. După trei veri consecutive, compania de trenuri Midland Counties Railway decide să aibă o înțelegere permanentă cu el.

Thomas Cook începe să-și contureze un business în industria turismului. În 1846 duce un grup de 350 de persoane în Scoția, iar apoi duce la bun sfârșit un plan ambițios – 165.000 de persoane au călătorit prin firma sa la Great Exhibition, în Londra.

În următorii ani a ajuns cu turiști la Paris, apoi în Elveția sau Statele Unite. Agenția de turism Thomas Cook a ajuns în 2019 la 20 de milioane de clienți și 25.000 de agenții de turism în 17 țări. Din grup face parte și compania aeriană Thomas Cook Airlines.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole