Cele mai frumoase sate din Muntenia

Muntenia este una dintre regiunile care are un relief extrem de variat și are granițe la sud Dunărea și la nord Munții Carpați. În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase sate din Muntenia.

Lista rămâne deschisă și vă invităm și pe dumneavoastră să ne spuneți care sunt cele mai frumoase sate din Muntenia în care ați fost sau ați dori să ajungeți, pentru a completa acest top.

Berca, Buzău. Este cu siguranță una dintre cele mai frumoase sate din Muntenia. Se află în apropierea vulcanilor noroioși și trag aici foarte mulți turiști care vor să petreacă mai mult timp în zonă. Rezervația Vulcanilor Noroioși se întinde pe o suprafață de 30 de hectare și este considerată una dintre cele mai mixte din punct de vedere geologic și botanic. Lava de noroi a acestor vulcani se face din dizolvarea argilelor și iese sub presiunea gazelor.

În comuna Berca se poate vizita și ruinele fostei mănăstiri. A fost construită în 1694 și cuprinde biserica Sfinții Mihail și Gavriil, precum și ruinele unor case egumenești, turnul-clopotniță și un zid de protecție. De asemenea, situl arheologic Berca, de pe coasta mănăstirii cuprinde o așezare și o necropolă din cultura Monteoru a Epocii Bronzului. Un alt monument istoric arhitectural important este mănăstirea din Rătești, ce datează din secolele XVII-lea – al XIX-lea și funcționează și astăzi.
Eruption
Photo6704
Manastirea Berca buzau Romania

Vulcana Băi, Dâmbovița. Este o comună montană, la aproximativ 20 de kilometri de Târgoviște, care oferă niște peisaje de basm. Numele localității apare pentru prima dată într-o carte domnească dată de voievodul Radu Şerban la 20 ianuarie 1604. Ea certifică stăpânirea lui Vintilă, postelnicul din Săteni. Mai târziu, Vlad Țepeș a cumpărat „satul Vîlcana, tot şi cu tot hotarul din câmp şi din pădure şi din apă şi din vatra satului şi de pretutindeni” plătind suma de 80.000 de aspri.

Vulcana Băi este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din Muntenia. Localitatea era faimoasă pentru apa minerală care avea un conținut ridicat de iod și brom, precum și pentru apele sulfuroase. De altfel, autoritățile locale se străduiesc să refacă stațiunea balneară.

În Vulcana Băi se poate vizita una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, lăcașul Bunea, care este pe lista monumentelor istorice. Aici se află și Centrul Internațional Ecumeni, iar Vulcana Băi este un bun exemplu de înțelegere între religii, pentru că aici se află o biserică ortodoxă, o sinagogă mozaică și o moschee islamică.
Troita

Cele mai frumoase sate din Muntenia. A doua casă a lui Vlad Țepeș

Arefu, Argeș. Se află pe cursul superior al Argeșului, la limita cu județul Sibiu. Aici se află și lacul de acumulare Vidraru, întins pe aproape 400 de hectare. În 1966, după ce a fost finalizat, era considerat a cincea cea mai mare construcție de profil din Europa și a noua în întreaga lume.

În Arefu se găsește și ansamblul cetății Poenari, un monument istoric de arhitectură de interes național, care datează din secolele XIV-lea – al XV-lea. A fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș și este cetatea care l-ar fi inspirat pe Jules Verne să scrie cartea „Castelul din Carpați”. Complexul Poenari este formată din cetatea propriu-zisă, un donjon, amenajări defensive și o anexă.

Un alt obiectiv de interes național este o cruce de piatră din secolul XVII-lea, care se află în curtea bisericii Căpățâneni Ungureni. De asemenea, tot la Arefu poate fi vizitată și casa lui Gheorghe Stephănescu, un compozitor, dirijor și pedagog român care a trăit între anii 1843 și 1925.
Poenari castle HDR

Cornu, Prahova. De oriunde ai veni la Cornu, unul dintre cele mai frumoase sate din Muntenia, fie că e vorba de tren, mașină sau pe jos, trebuie să urci o pantă. Astfel ai ocazia să vezi frumusețea peisajului care înconjoară această comună. Dealurile din nord și din est, care protejează Cornu, sunt cu păduri de foioase, livezi de pomi fructiveri și pășuni pentru animalele ierbivore pe care le cresc sătenii.

Cornu este vestit, încă din anul 187, pentru izvoarele cu apă sărată. În 1833, un doctor a analizat din punct de vedere chimic apele și le-a clasificat între cele halopogene idroiodate foarte concentrate.

În comuna Cornu se află biserica „Înălțarea Domnului” a fostului schit Drăghici Spătarul (secolul al XVIII-lea, refăcută în 1811), monument istoric de arhitectură. Un moment de seamă în viața bisericii s-a derulat în anul 1914, când, printr-un decret semnat de regele Ferdinand I, a fost declarată monument de artă.
De asemenea, alte trei obiective mai sunt incluse pe lista de monumente de arhitectură din județul Prahova: casele Ana Burlacu (1900),  Vasile Marinescu (1920) și casa Paraschiva Istrate (1919).
Church in Cornu

Fotografia principală a articolului: turism-arges.ro

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole