Cu animalul de companie in vacanta. Ce reguli trebuie sa respecti daca pleci in U.E?

Daca v-ati decis sa plecati in vacanta impreuna cu animalul de companie trebuie sa stiti ca aveti de respectat cateva reguli U.E. Pentru aceste momente trebuie sa va pregatiti din timp, ca sa nu aveti surprize neplacute, iar concediul sa fie intrerupt. Calatoriile cu animalele de companie, potrivit Centrului European al Consumatorilor – ECC Romania, trebuie sa indeplineasca cateva conditii:

  1. Animalul de companie trebuie sa aiba peste 3 luni. De ce? Pentru ca dupa aceasta varsta se pot vaccina impotriva rabiei. Atentie! Acesta se face cu mai mult de 21 de zile inainte de plecare.
  2. Animalutul trebuie sa detina un pasaport U.E eliberate de un veterinar autorizat. Pasaportul include numele propietarului, datele din cartea de identitate, numarul microcipului, vaccinurile obligatorii si deparazitarile. Astfel, prin acest document se  atesta faptul ca pisica, cainele, papagalul dumneavoastra sunt sanatosi si nu sunt purtatori ai vreunei boli. Odata cu eliberarea pasaportului, cainele este inregistrat in RECS – Registrul pentru Evidenta Cainilor cu Stapan din Romania.
  3. In unele state din Europa sunt necesare si altfel de tratamente, de exemplu deparazitarea interna si externa la zi, analize de sange si permisiunea, cu parafa a medicului veterinar, inaintea placarii cu 24-48 de ore.
  4. Microcipare caini! Important de stiut si neaparat de facut inaintea placarii in vacanta, daca ati decis ca patrupedul sa se bucure si el de sejur impreuna cu dumneavoastra.

    Cu animalul de companie in vacanta. Ce reguli trebuie sa respecti daca pleci in U.E?
    Patrupedul in vacanta. Sursa foto: synevovet.ro

Cu animalul de companie in vacanta: Sejur fara incidente

  1. Daca animalul de companie devine agitat la drum, puteti cere intr-un cabinet veterinar un sedativ usor care sa ii aline suferinta. Puteti, de altfel, sa intrebati ce medicamente aveti nevoie pentru calatorie, in cazul in care micutul are stari de voma, sufera de diaree, are febra, etc si schema de tratament.
  2. Vreti sa ajungeti la destinatie cu masina personala? Asigurati-va ca pisica, hamsterul sau cainele au custile potrivite si nu reprezinta un pericol in timpul calatoriei.
  3. Daca v-ati hotarat sa luati trenul pana in Franta, de exemplu, trebuie sa cereti informatiile la zi companiilor feroviare, in legatura cu transportul animalelor de companie. De regula, animalele mici(hamsteri, papagali, pisici) trebuie tinute in cutii de transport, iar cainii trebuie sa aiba lesa si botnita.
  4. Calatoria cu avionul este mult mai rapida, dar impune si o serie de reguli, nu tocmai usor de suportat. De exemplu, in avion se accepta doar animale care cantaresc, cu tot cu cusca, maximum 8 kilograme. Celelalte pot calatori in cala, intr-o cusca bine ventilata, destul de incapatoare si cu o podea care sa nu permita scurgerea lichidelor. Animalutul poate suferi de rau de miscare, asa ca indicat ar fi sa fie usor sedat ori sa ii se administreze antivomitive. Taxele pot varia in functie de destinatie, companie aeriana, greutatea animalutului, etc.

Fiecare stat membru U.E are propriile reguli privind intrarea pe teritoriul lor cu un animal de companie. Puteti verifica care sunt aceste reguli, ale tarilor europene, accesand acest link: https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en. 

Calatorie fara incidente!

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole