De ce acte ai nevoie pentru a călători cu animalele de companie în țările UE

FOTO: huoadg5888/Pixabay.com

Dacă nu poți pleca într-o călătorie într-o țară din Uniunea Europeană fără animalul de companie trebuie să știi că trebuie să respecți câteva reguli. Normele sunt valabile atât pentru cele 27 de state membre ale UE plus Norvegia și Irlanda de Nord, dar și pentru țările din afara Uniunii. 

Animalul de companie trebuie să fie în primul rând microcipat sau să aibă un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011. De altfel microciparea ar trebuie făcută și chiar dacă nu călătoriți în afara țării. Microcipul, care este de obicei plasat între umerii animalului și este cam cât un bob de orez, ajută la identificarea imediată a animalului cu ajutorul unui scanner. Mai exact, dacă este pierdut, stăpânii animalului de companie poate fi identificat rapid de către un veterinar. 

Procedura este simplă. Microcipul se introduce în câteva secunde cu o seringă specială, iar procedura este non-invazivă. De altfel, fără microcipare nu primiți pașaportul internațional de călătorie. Și foarte important de știut este că microcipul poate fi citit inclusiv la nivel internațional. 

De asemenea, e necesar să dovediți că animalul a fost vaccinat împotriva rabiei. Dacă zona nu este afectată de tenie și vorbim de țări precum Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia sau Irlanda de Nord, trebuie să fi fost tratat de această afecțiune. 

Și nu în ultimul rând, foarte important, trebuie să dețină fie un pașaport european pentru animale de companie. Cei interesați, de exemplu de pasaport caini, pisici, dar și alte animale de companie trebuie să știe că acesta este eliberat de medicul veterinar și conține informații despre vaccinările pe care animalul le-a primit. Este valabil pe perioada vieții animalului. 

Pașaportul nu conține, de exemplu, informații despre sterilizare caine pret, însă exista o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul. 

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole