Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO

Ati vizitat Portugalia pana acum, dar Evora ati vazut-o? Turistii care au avut ocazia sa ajunga pe strazile acestui oras spun ca este de-a dreptul incantator. Portughezii se mandresc cu una dintre cele mai frumoase asezari medievale din tara. Centrul vechi este inchis intre ziduri ce dateaza din secolul al XIV-lea. Strazile inguste conduc calatorii spre monumente remarcabile: un templu roman, o catedrala medievala, o piata, palat, manastiri si bai romane. Elemente care i-au determinat pe cei de la UNESCO sa declare orasul sit al Patrimoniului Mondial.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO. Sursa foto: https://keepitlocaltours.com/the-tour/evoratour/

Evora, orasul arhitectural din inima regiunii calde Alentejo

Orasul Évora sta pe un deal deasupra campiei Alentejo, o frumoasa regiune cu maslini copti de soare, sate traditionale si orase fortificate. Strazile sale inguste, cu case lipite una de alta, te poarta intr-o lume neschimbata de secole. Evora si regiunea Alentejo ofera experienta portugheza autentica, mancare traditionala, luni fierbinti de vara, mostenire culturala si un ritm de viata alert.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Imaginea unui oras traditional portughez. Sursa foto: http://www.visitevora.net/visitar-estremoz-alentejo/

Poate ca Evora nu este la fel de faimos ca alte orase din Portugalia, dar este o destinatie care ar trebui sa fie pe lista locurilor de vizitat. Praça do Giraldo este un prim motiv, fiindca toate drumurile duc catre ea. Construita in jurul anului 1500, aceasta piata, in special fantana ridicata aici este considerata monument national. Podeaua sa este pavata cu „Calçada Portuguesa”, un mozaic traditional. De-o parte a fantanii exista o cladirea a bancii portugheze, ce odinioara folosea Inchizitiei.

Calatorie de o zi din Lisabona

Daca va doriti sa stati mai mult timp in capitala, atunci puteti face o calatorie de o zi in orasul Evora. Puteti calatori pe cont propriu sau alege unul dintre tururile organizate, cu ghid local si un pret in jurul a 80-100 de euro.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Cartierul evreiesc. Sursa foto: http://www.visitevora.net/en/jewish-quarter-evora/

Cat despre calatorie pe cont propriu, micul oras este conectat la Lisabona printr-o retea de transport public accesibila, atat cu trenul cat si cu autobuzul. Pe parcursul zilei exista mai multe plecari, iar calatoria dureaza in jur de 1 h si 35 m. Pretul pentru o calatorie cu autobuzul este de 14 euro, iar pentru detalii puteti accesa site-ul www.busbud.com. 

Cand este indicat sa vizitati Evora?

Evora poate fi vizitat oricand! Aici iernile sunt blande, iar verile foarte calduroase, la fel si toamna. Daca va plac temperaturile nici foarte mari, dar nici sub pragul de inghet, primavara este anotimpul ideal pentru a va bucura de oras.

Fata de mult cunoscuta Lisabona, Evora are avantajul preturilor mai mici atat la cazare cat si la alimente, astfel fiind de la sine inteles ca sejurul poate dura mai mult.

Ce puteti vizita in Evora

Acei putini turisti care cauta Evora pentru frumusetea sa rurala si simplitate au de inclus pe harta obiectivelor turistice trei monumente. Acestea sunt: Catedrala Sé, poate cea mai impresionanta cladire din oras, Templul Roman Diana si Apeductul Água de Prata.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Catedrala Se. Sursa foto: https://experitour.com/listings/private-tour-to-evora-departing-from-lisbon-full-day/

Catedrala Sé este o constructie gotica, asemanatoare celei din Lisabona, insa privelistea de aici, de sus este incredibila. Cladirea a fost construita in cel mai inalt punct al orasului, iar turistii care ajung aici pot face fotografii reusite.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Templul Diana. Sursa foto: https://www.disfrutalisboa.com/actividades/excursion-evora

Un alt monument, important ca valoare culturala, este Templul Diana, unul dintre cele mai bine conservate astfel de vestigii din Peninsula Iberica.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Apeductul din Evora-o constructie magnifica. ursa foto: TripAdvisor.com

Apeductul Agua de Prata este cel care asigura alimentarea cu apa a orasului. Pentru constructia sa s-au folosit toate resursele financiare. Guvernul a dat faliment pentru a aduce izvoarele din Graça do Divor, de la 18 kilometri, pana in orasul mult iubit.

Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO
Evora, orasul necunoscut al Portugaliei, inscris pe lista UNESCO. Sursa foto: Propertyshowrooms.com

Portugalia, oricare ar fi destinatia aleasa, este o experienta in sine, un cumul de trairi, de la cele culinare, muzicale, arhitecturale si peisagistice!

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole