Cetatea Neamtului – veche de 621 de ani – una dintre cele mai importante monumente medievale din Romania

Cetatea Neamtului este o cetate medievala situata aproape de orasul Targu Neamt, Judetul Neamt. Cetatea are o frumoasa vedere asupra vailor Moldova si Siret, fiind renovata intre 2007-2009 cu fonduri europene si bani de la consiliul judetean.
Cetatea Neamtului reprezinta una dintre cele mai vizitate obiective turistice din regiune si una dintre cele mai importante monumente medievale din Romania, fiind totodata simbolul celei mai glorioase perioade a Moldovei sub domnia lui Stefan cel Mare.

Constructia a facut parte dintr-un sistem de fortificatii ridicate in secolul al XIV-lea, pentru a face fata atacurilor otomane si este recunoscuta ca fiind un important monument istoric. Nici macar Mohamed al II-lea, care a cucerit Constantinopolul, nu a reusit sa treaca de zidurile cetatii Neamt, ceea ce dovedeste faptul ca aceasta au fost construita cu mare pricepere.
Cetatea Neamtului este situata pe un varf si la o rascruce importanta. Accesul la cetate se face acum printr-un pod, care a fost renovat.

Cetatea medievala Neamt (1539), a fost considerata mult timp cea mai buna cetate a Moldovei, fiind construita de domnitorul moldovean Petru Musat I, care a ales o locatie impunatoare si fotogenica.
Cetatea a jucat un rol-cheie in sistemul de aparare al domnitorul moldovean Stefan cel Mare impotriva otomanilor, ungurilor si polonezilor.

Aceasta a fost atacata de unguri in 1395 si de turci in 1476 si cucerita de fortele poloneze in 1691.
Cetatea a fost construita pe un pinten triunghiular stancos, la o inaltime de aproximativ 480 m deasupra nivelului marii si la 80 m deasupra nivelului raului Neamt (sau Ozanei). Are forma unui dreptunghi cu laturile inegale, adaptata la configuratia terenului.

In secolul al 18-lea, Cetatea Neamt si-a pierdut orice importanta politica sau militara si a inceput sa se deterioreze.
In timpul domniei lui Mihail Sturdza (1834-1849) cetatea a fost protejata si in 1866 a fost declarata monument istoric.
In perioada 1968-1972, i s-au intarit zidurile, fara reconstructia portiunilor lipsa. Astazi, cetatea reprezinta una dintre cele mai vizitate obiective ale regiunii.

Situata intr-o zona montana, cu peisaje frumoase, Cetatea Neamt, a cunoscut secole de istorie tumultoasa, ridicandu-se ca una dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Neamt. Pentru a ajunge acolo, urmati indicatoarele catre „Cetatea Neamtului” de-a lungul B-dului Stefan cel Mare.

Orele de vizita: 10: 00-18: 00 din aprilie pana in septembrie; 09: 00-17: 00, din octombrie pana in martie, inchis luni.
Taxa de intrare: adulti – 5 RON, copii – 3 RON.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole