Fântâna în care se strâng într-un an 1,4 milioane de euro

Legenda spune că dacă arunci cu mâna dreaptă, pe spate, o monedă, în Fontana di Trevi, din Roma te vei întoarce în oraș. Iar cei mai mulți turiști empatizează cu această legendă și aruncă monede în celebra fântână arteziană. Municipalitatea a decis ca toți banii adunați în fântână să fie folosiți în scopuri caritabile.

Potrivit unei asociații caritabile, anul trecut, s-au adunat în jur de 1,4 milioane de euro. Au fost adunați saci întregi cu monede. Iar asta nu e tot. Potrivit unui reprezentant al unei asociații caritabile, care ia parte la acțiunile întreprinse de primărie cu banii adunați în fântână, s-au mai descoperit și alte obiecte, precum ochelari, medalii religioase și chiar și proteze dentare. Cel mai probabil, o parte dintre aceste obiecte au fost scăpate de turiști accidental.

De curând, în jurul fântânei a fost realizat un sistem de iluminare cu LED-uri. De asemenea, a intrat și într-un proces amplu de restaurare.

Fontana di Trevi este unde dintre cele mai cunoscute și mai frumoase fântâni arteziene din lume. Monumentul se află în micuța piață Trevi din Roma, în cartierul Quirinale.

Fântâna este punctul terminus al unui apeduct construit în anul 19 î.Hr care poartă numele de Aqua Virgo. Apeductul duce apa de la izvoarele Salone, care se află la aproximativ 20 de kilometri de Roma. Acesta aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.

Construcția fântânei a început în 1732, la ordinul Papei Clement al XII-lea. De proiect a fost desemnat să se ocupe Nicola Salvi. A mai existat un proiect de construcție, însă fusese abandonat.

În mijlocul Fontana di Trevi se află zeul mării, Neptun. Acesta este într-un car de luptă, care are forma unei scoici, tras de doi cai de mare. Unul dintre ei este calm și supus, iar celălalt nărăvaș și simbolizează marea în starea liniștită și furtunoasă.

În dreapta lui Neptun este o statuie care reprezintă sănătatea, iar în stânga este o reprezentare care simbolizează abundența. Deasupra sunt basoreliefuri, fiind și o reprezentare a Agripei, tânăra după care a fost denumit apeductul.

FOTO: Livioandronico2013/Wikimedia

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole