Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist

Cu siguranta v-ar lua cateva saptamani pentru a vedea tot ceea ce Florenta are de oferit. Unele dintre obiectivele sale cele mai cunoscute din Italia sunt Ponte Vecchio, Gradina Bardini, Galeria Uffizi – si intregul oras este o vitrina a Renasterii italiene, miscarea artistica umanista care a scos Europa din Evul Mediu. Ganditi-va la un itinerar si planificati zilele de vizitare a obiectivelor turistice, fiindca nu veti dori sa pierdeti monumentele importante care au facut din acest oras unul dintre cele mai populare ale Europei.

Gradinile Bardini

Cum va indreptati spre Arno, intre Ponte Vecchio si galeria Uffizi, priviti peste rau, veti vedea o frumoasa gradina-terasa: aceasta este Gradina Bardini.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Gradinile Bardini. Sursa foto: https://oddviser.com/italy/florence/bardini-visit

Fiind mai aproape de Ponte Vecchio, se poate spune ca are o vedere mai buna asupra orasului decat Piazzale. Gradina apartine familiei Mozzi din secolul al XIII-lea, iar in secolul al XVIII-lea i-au fost adaugate scara baroca si statuile, odata cu extinderea imobilului.  Vila, gradina si alte palate din zona au fost achizitionate de anticarul Stefano Bardini la inceputul secolului al XX-lea, care a extins vila Belvedere.

Terasele frumoase ofera privelisti extraordinare ale Florentei, in timp ce vila gazduieste atat o colectie permanenta de lucrari de Pietro Annigoni, cat si expozitii temporare pe tot parcursul anului. Exista si o cafenea unde puteti face o pauza, dea ltfel, bancile invita si ele la odigna, in timp ce va bucurati de asa imagine.

Florenta. O calatorie culturala: Palatul Uffizi si galeria

Nu putini ar argumenta ca Uffizi este unul dintre cele mai captivante muzee de arta din lume. Colectiile sale sunt pur si simplu uimitoare in diversitatea si calitatea lor, si chiar daca arta nu este interesul tau principal, ar trebui sa vezi cele mai importante picturi de aici. Veti intelege mai mult despre felul in care pictorii din secolul al XVI-lea si al XVI-lea din Florenta au schimbat fata artei occidentale, pe masură ce vedeti tranziția de la imaginile bizantine stropite la figurile si peisajele vietii ale artistilor renascentisti.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Galeria Uffizi. Sursa foto: https://hu.wikipedia.org/wiki/Uffizi

Cladirea vasta care se intinde de-a lungul raului este unul dintre palatele Medici, dar nu era destinat ca o resedinta, ci pentru a gazdui birouri guvernamentale, studii stiintifice si o parte a colectiei lor de arta. Unul dintre cele mai frumoase spatii, Tribuna octogonala, a fost comandat in special pentru a afisa cele mai apreciate picturi si bijuterii ale lui Francesco I de Medici. Puteți să treceți de așteptarea lungă de admitere și să mergeți direct la intrare cu o linie Skip the Line: Florence Accademia și galeria Uffizi Tour, care vă oferă acces prioritar și un tur cu ghid.

Ponte Vecchio

Este, desigur, unul dintre simbolurile Florentei, iar arcurile sale gratioase, acoperite de o gramada de magazine, este una dintre cele mai frumoase scene din oras. Podul a fost, in mod obisnuit, casa pentru magazinele aurarilor talentati din Florenta, iar o plimbare peste ea arata o gama orbitoare de bijuterii fine.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Ponte Vecchio. Sursa foto: http://www.radiocluj.ro/2017/07/14/florenta-cel-mai-frumos-oras-din-europa/florence-firenze-2/

Dar majoritatea turistilor nu isi dau seama ca un alt set de comori se ascunde deasupra capetelor lor. Scopul podului, desigur, a fost acela de a lega cele doua laturi ale raului Arno, iar familia de Medici a trebuit sa treaca frecvent intre birourile lor din Palazzo Vecchio si apartamentele lor din Palatul Pitti.

Astfel, au comandat arh. Vasari sa construiasca un pasaj, numit oficial Percorso del Principe (Pasajul Printului), dar acum mai des cunoscut sub numele de Corridoio Vasariano, Coridorul Vasari. Puteti vedea linia sa de ferestre asemanatoare deasupra magazinelor. Nu este doar un hol; captusind peretii sai este o colectie inestimabila de portrete, in mare parte autoportrete, de artisti precum Rembrandt, Leonardo da Vinci, Raphael, Michelangelo si Velásquez.

Florenta. O calatorie culturala: Gradinile Boboli

Gradinile frumoase din Boboli sunt imprastiate pe o suprafata de peste 111 hectare si au fost construite in urma cu secole, in spatele Palatului Pitti.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Gradinile Boboli. Sursa foto: https://www.musement.com/us/florence/boboli-garden-guided-tour-92239/

Acestea sunt cu siguranta o pauza de la muzee, insa nu veti fi privati de sculpturi, fantani si alte lucrari care merita sa fie admirate. Unul dintre momentele speciale din interiorul parcului este la 12, cand toate clopotele orasului anunta ora pranzului.

Palazzo Pitti

O zi la complexul Pitti Palace va ofera un mic gust al multor lucruri pe care Florenta le poate oferi: o galerie de arta remarcabila, un palat ce a apartinut familiei Medici, maiestrie florentină, muzee, istorie, apartamente regale si Gradina Boboli. Daca o zi nu este exact ceea ce ati avut in minte, cel putin vizitati palatul pentru a vedea apartamentele regale si camerele somptuoase, unde veti gasi picturi de Raphael, Titian, Rubens, Tintoretto si alti maestri. Veti afla o colectie aproape ce rivalizeaza cu galeria Uffizi – nu ca stil, ci ca decor pentru camerele destinate distractiei si spectacolului.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Palatul Pitti. Sursa foto: https://www.imuseidifirenze.it/palazzo-pitti/

Catedrala Santa Maria del Fiore si Piazza Duomo

Piazza Duomo si grupul de cladiri care formeaza complexul sau de catedrale aduna unele dintre cele mai mari comori artistice ale Italiei. In timp ce vizitati baptisteriul, clopotnita, catedrala si muzeul sau, veti vedea capodoperele  marilor artisti ai Renasterii italiene – Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Giotto și Michelangelo. Incepeti prin a admira exteriorul complex al marmurei incrustate, apoi intrati in fiecare dintre incaperi pentru a privi mai atent vitraliile care va salute din oricare colt.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Piata Domului. Sursa foto: http://www.museumsinflorence.com/musei/cathedral_of_florence.html

Mercato Centrale

Daca ati îinceput sa va faceti griji ca Florenta este doar un muzeu in aer liber gigant, este timpul sa intalniti unii florentini in timp ce acestia se ocupa de rutina zilnic. Nu există aun loc mai bun decat piata enorma a produselor alimentare, Mercato Centrale.

Florenta. O calatorie culturala prin frumosul oras renascentist
Piata Centrala. Sursa foto: http://www.teladoiofirenze.it/cibo/il-mercato-centrale-di-san-lorenzo-ed-il-mercato-di-santambrogio-due-luoghi-una-citta/

Pentru a ajunge acolo, ar putea fi necesar sa strabateti cateva strazi unde se comercializa totul, de la mase plastic pana la ”mestesugurile autentice italienesti”. Dar, odata ce va aflati in interiorul pietei, scufundati-va in mirosul de ierburi proaspete, flori si produse de gradina. De aici se aprovizioneaza localnicii cu cele mai proaspete ingrediente. Nu omiteti acest lucru, ci vedeti-l ca pe o sursa de cadouri de bun venit pentru a lua acasa, inclusiv uleiuri de masline, fructe confiate, fructe confiate si nougat.

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole