Istoria cerceilor. Zece lucruri mai puțin știute despre aceste bijuterii

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Una dintre ipotezele cercetătorilor este că oamenii au început să poarte cercei din motive religioase și din superstiții. Mai exact, era crezul că duhurile rele pot intra inclusiv prin urechi, iar cu ajutorul cerceilor se protejau. De asemenea, un alt lucru interesant este faptul că arheologii au ajuns la concluzia că bărbații purtau cercei mai des.

Cele mai vechi dovezi arheologice cu privire la purtarea cerceilor vin din Persepolis, Persia. Cercetătorii au descoperit cercei la soldați. Au fost descoperiți și în mormântul lui Tutankhamon, la copii.

În perioada antichității, aceste bijuterii erau purtate mai ales de căpetenii. Au fost descoperite diverse modele și dimensiuni, de la cercei lungi până la bijuterii foarte grele care făceau ca lobii urechilor să fie foarte alungiți, cum este cazul faraonilor, de exemplu. 

În schimb, în Grecia Antică purtau cercei și oamenii de rând. Erau foarte populari cerceii din teracotă aurită, care erau o alternativă mult mai ieftină la bijuteriile de aur. Tot în Grecia Antică au început să se atașeze la cercei și pandantive care întruchipau porumbei sau lebede. Acestea aveau semnificații personale pentru cei care le purtau. 

Pentru o vreme, cerceii s-au demodat. Însă, au redevenit populari în perioada Renașterii, când evidențiază poziția socială. Încep să apară modele tot mai elaborate și sunt încorporate și cristale și alte metale prețioase în diverse combinații. Cel puțin în Europa, cerceii devin bijuterii pe care le poartă în special femeile. 

Însă lucrurile se schimbă spre sfârșitul anilor `60, când bărbații hipioți încep să poarte cercei, care devin un simbol al celor care vor să iasă din tipar.  

După anii `80, erau purtați de artiști și fani ai genului rock sau rap. Astăzi cerceii sunt purtați atât pentru înfrumusețare, cât și pentru că au o simbolistică personală.    

Articole similare

Comentarii

Lasă un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole